10 év múlva nem lesz internet, az évszázad végére pedig még vészjóslóbb dolgot jósolnak a tudósok!

2022. szeptember 2., péntek




Borzalmas dolgok történhetnek velünk alig másfél évtizeden belül.

Ennek a dolognak óriási hatásai lesznek, és sajnos nagyrészt összefüggésben van az egész boylgó sújtó globális felmelegedéssel is.

10 éven belül globális szintű katasztrófa fogja megbénítani a telejes technológiai infrastruktúrát.

Arról van szó ugyanis, hogy akár már 10 éven belül víz alá kerülhet a globális internetes infrastruktúra egy része, ez pedig a továbbgyűrűző hatások miatt jelentős fennakadásokat okozhat a kommunikációban, derült ki a wisconsini és az oregoni egyetemek kutatóinak új, közös tanulmányából, amit egyelőre még csak egy konferencián mutattak be.

Tanulmányukban az amerikai internetes infrastruktúráról rendelkezésre álló adatokat vetették össze a globális felmelegedés miatti tengerszintemelkedés modelljeivel, és már ez alapján is arra jutottak, hogy akár 15 éven belül katasztrofális károk keletkezhetnek a hálózatban. 

Pedig, ahogy arra Greta Byrum, a Digital Equity Lab társigazgatója külön is felhívta a figyelmet, az amerikai netes infrastruktúráról készült térképek meglehetősen hiányosak, a magáncégek nem túl közlékenyek, ha hálózati infrastruktúrájukról van szó. 

Vagyis a tengerszintemelkedés hatása még a tanulmányban vázoltnál is katasztrofálisabb lehet.

És nem csupán ezért, hanem azért is, mert a partközeli, elárasztott infrastruktúra lebénulása még a szárazföld mélyében is problémákat okozhat. 

A rendszerleállás továbbgyűrűzhet, a túlterhelődő szárazföldi hálózat is lebénulhat.

A lényeg, hogy bár a modellek szerint a tengerszint emelkedése csak az évszázad végére hozhat kataklizmikus változásokat - vagyis akkora önthetnek el az óceánok világvárosokat -, pusztító hatásait már bőven a mi életünkben is átélhetjük.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen világvége kataklizma


Megtekintések száma: 22548





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet