10 megdöbbentő tény az azték civilizációról

2017. május 24., szerda




A mai napig keveset tudni róluk, amit pedig kiderítettek a kutatók, azok az információk és tények egy titokzatos ősi nép képét árják elénk.

Az azték kultúra a mai napig rengeteg kérdést tartogat a számunkra. Miért rendelkeztek ilyen fejlett kultúrával? Miért tűntek el ennyire nyomtalanul?

Valóban kapcsolatban álltak az égi isteneikkel, akiket annyira tiszteltek? Összeszedtünk 10 megdöbbentő tényt erről a titokzatos civilizációról.

1. Eredetileg nem is aztékok voltak. Legalábbis saját magukra nem így hivatkoztak, és más népcsoportok sem akkoriban. Eredetileg "Westerner" néven voltak számos más kultúra feljegyzéseiben megemlítve. A név mégis rájuk ragadt, méghozzá úgy, hogy egy Aztlan nevű helyen éltek a 12. század idejében, Mexikó északi részén.

2. Hihetetlenül fejlett történelmi katalógusuk volt. nemcsak egy fejlett nyelvvel rendelkeztek, amit nem csak beszéltek, hanem írtak is, de mindemellett amit csak tudtak, leírtak, ezzel megörökítve az utókornak.

3. Furcsa temetkezési szokásaik voltak. Napjain egyes horrorfilmjeiből ismerjük azokat a legendákat, amikor családi házakat emeltek indián sírhelyek fölé, így elszabadítva a gonosz szellemeket. Az aztékok ellenben szándékosan sírhelyekre építkeztek, és azok felett éltek. Sőt, a testeket nem nagyon konzerválták, hanem hamvasztottak, ráadásul igen fejlett módon tették mindezt, mert hittek abban, hogy a halott harcosok szelleme így felszabadul, és találkozik a teremtővel.

4. A gyermekkereskedelem nagyon nagy virágzásnak indult az azték kultúrán belül. Az aztékok ugyanis kifejezetten "szerették" gyermekeiket rabszolgaként eladni másoknak. Igen gyakran az is előfordult, hogy a felnőttek saját magukat adták el, ha nem állt jól a helyzetük.

5. Az aztékoknál nem volt házasság intézménye. Pontosabban a házasságot, és az emberi kapcsolatokat teljesen máshogy élték meg, mivel ott a poligámia volt az elfogadott, azaz mikor az embernek több felesége, férje is volt.

6. Visszatérve a rabszolgaságra: az aztékoknál a rabszolgaság rendszere teljesen egyedi volt, és merőben különbözött az európai rabszolgaságtól. Itt ugyanis a rabszolgáknak voltak jogaik, sőt, még saját rabszolgáik is lehettek. Sőt, ha a rabszolgának volt elég pénze, megvásárolhatta saját szabadságát.

7. Embereket áldoztak, és ez az egyik legősibb, leghátborzongatóbb tény, amit ismerünk az azték birodalomról. ma sem teljesen tisztázott, miért is áldoztak az aztékok embereket az istenségeknek, mert erre számtalan teória született. Minden évben legalább 20.000 embert áldoztak fel különféle véres rituálék során.

8. A legtöbb azték nem háborúban esett el, vagy balesetben, hanem betegségben. Amikor a Spanyolok megtámadták őket, nagyon sok történész szerint lehetett volna esélye az azték birodalomnak a védekezésre, sőt, az ellentámadásra is. Azonban az azték nép túlságosan betegeskedő volt már akkor. A himlő, vagy más egyéb betegségek - ezekről nincs a mai napig megbízható adat - tizedelték meg őket, így a legtöbben ezekben "estek el", nem magában a háborúban.

9. Sokszor bevett szokás volt az, hogy amikor elhunytat temették, egy kutyát is feláldoztak, és az elhunyt mellé temettek, mert abban hittek, hogy a jószág vezetni fogja majd őt a túlvilágon.

10. Az aztékok fővárosa Tenocstitlan volt, mely egykoron egy hatalmas tó helyére épült. A főváros a feljegyzések szerint hihetetlenül tiszta volt, mivel kifejezetten szemétszedési céllal foglalkoztatott emberek járták a várost rendszeres időközönként. Napjainkban Mexikóváros helyén találhatóak a város maradványai.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes érdekesség történelem elveszett civilizációk aztékok


Megtekintések száma: 60640





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet