10 meglepően érdekes tény az ősi Egyiptomról

2020. december 25., péntek




Az ősi Egyiptom számtalan titkot rejteget, és legalább olyan misztikus maga a kultúra, mint a piramisok mélyén nyugvó rejtélyek. Íme, 10 meglepően érdekes tény az ősi Egyiptomról!

1. Nem tevegeltek

Elsőre hihetetlenül hangzik, de annak ellenére, hogy sok, Egyiptomról szóló filmben láttuk már, hogy tevéken járnak-kelnek, a valóságban azonban más volt a helyzet. Az ősi Egyiptomban egyáltalán nem volt nagy kultusza a tevegelésnek, és különösebben elterjedt sem volt.

Helyettük inkább a szamarakat részesítették előnyben. Háziasítottak voltak, ráadásul megbízhatóak, így a tevegelés sohasem terjedt el széles körben annak idején.

2. Nem volt divat a mumifikálás

Azt gondolná az ember, hogy Egyiptomban minden halottat mumifikáltak, pedig ez nem volt így. Csak kivételes embereket, kivételes esetekben tekertek be, így próbálták meg megőrizni az örök emlékezetnek.

Nem csak időigényes, lassú folyamat volt, de nagyon költséges is akkoriban. Éppen ezért nem balzsamoztak be, majd mumifikáltak akárkit, csak a gazdagokat, uralkodókat.

3. A halottakkal osztoztak az ételen

Egyiptomban nagyon tisztelték a túlvilágot és a halottakat. Éppen ezért az ősi sírhelyekben mindig ki volt alakítva egy helyiség, mely arra szolgált, hogy az élők meglátogassák a helyet, és ételeket szolgáljanak fel a halott számára.

Persze ez a felajánlás spirituális volt, mert az elfogyasztást már az élők végezték, de így osztoztak szellemileg az elfogyasztott ételen.

4. Női egyenjogúság volt

Egyiptom már az ősi időkben is sokkal fejlettebb civilizáció volt rengeteg tekintetben, mint a környező népek. Egyiptomban többek között a nők egyenjogúak voltak a férfiakkal. Ugyanolyan jogok és kiváltságok illették meg őket, mint bárki mást.

Sőt, az egyiptomi családmodell mindig is az volt, hogy a nők házasodjanak meg, és egészítsék ki társukat.

5. Az ősi feljegyzések nem hieroglifák voltak

Sokakban él az a kép, hogy Egyiptomban mindenhol hieroglifákat használtak, akárcsak a piramisok falain, vagy egyéb sírhelyeken, templomokon. Ez az írásmód jól mutatott a templomokon, azonban köznapi használatra bonyolultsága miatt kevésbé volt alkalmas.

A hieroglif írás a köztudatban élő elképzeléssel ellentétben nem képírás, hanem ideogrammákkal és determinatívumokkal teli szótag- és betűírás.

6. Egyiptom királya nő is lehetett

Egyiptom uralkodója általában mindig a király egy fiú gyermeke volt, akire átöröklődött a hatalom, és a trón. Azonban egyes esetekben, Egyiptom történelmében ők uralkodtak a királyok helyén. Ez nem egyedülálló a történelemben, de azon kevés kultúrák között volt az egyiptomi, ahol a nőknek hatalmas adtak bizonyos esetekben.

Kleopátra volt az időrendben utolsó, bár a legközismertebb Egyiptom nagy királynői közül, akiknek sora a III. évezreddel kezdődik. Közülük néhánynak az emléke évezredek múltán is tovább élt.

7. Vérfertőző házasságokat kötöttek

Nem volt ugyan számottevően elterjedt, de egyes esetekben feljegyzésre kerültek esetek, ahol különböző vérfertőző kapcsolatok születtek a gazdag társadalmi rétegek tagjai között.

Az uralkodók egyes esetekben saját testvéreikkel és unokatestvéreikkel házasodtak. Mivel a fáraók az istenek leszármazottjának tartották magukat, ezért a családon belüli kapcsolatokkal megőrizni vélték a szent vérvonalat.

8. Nem építettek mindig piramisokat

Érdekes adalék, hogy nem minden uralkodó ideje alatt építettek piramisokat Egyiptomban. Bár magát az országot és a kultúrát ma is úgy ismerjük, mint a piramisok őshazája, és rengeteg piramis található Egyiptomban, mégsem mondható el, hogy a történelme alatt végig a piramisépítésé volt a főszerep.

Az új királyság idején már kifejezetten divatját múlt volt piramisok emelése, ezért attól kezdve nem is emeltek új piramisokat, noha azelőtt hosszú időn át már szinte hagyománnyá nőtte ki magát.

9. A férfiak is sminkelték magukat

Egyiptomban a férfiak és a nők egyaránt viseltek sminket, ráadásul nem kis mennyiségben, ugyanis hitük szerint mindez Hórusz és Ré védelmét jelentette a számukra.

A különféle, sminkeléshez használt anyagok porrá zúzott összetevők voltak, melyek türkizport, rezet, vasoxidot és iszapot tartalmaztak Leginkább a szemük körüli részt sminkelték.

10. Nagyon tisztelték az állatokat

Egyiptomban már-már istenként tisztelték az állatokat. Nem véletlen, hogy például a macskának, és a macskaábrázolásnak nagy keletje volt az egyiptomi kultúrában.

Azt tartották ugyanis, hogy az állatok lényegében az istenek földi testei, reinkarnációi. A legtöbb állat különleges helyet foglalt el az egyiptomi otthonokban, haláluk után gyakran mumifikálták és eltemették őket a gazdák.

rejtély érdekes rejtélyek érdekesség történelem egyiptom


Megtekintések száma: 142611





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet