11 meglepő tudományos rejtély, amit a tudósok nem tudnak megmagyarázni

2019. augusztus 29., csütörtök




Meg fogsz lepődni, hogy még mennyire mindenre nem tudjuk a választ.

Bár ma már eljutottunk odáig, hogy képesek vagyunk genetikailag módosítani egy élőlényt, embert küldtünk a Holdra, és újabb égitesteket fedezünk fel, miközben távoli galaxisokat vizsgálunk, rengeteg rejtély van a Földön, amivel nem tud mit kezdeni a tudomány.

Ezek fehér, kihagyott részként szerepelnek az emberiség tudástárának enciklopédiájában. Meg fogsz lepődni, hogy látszólag milyen egyszerű dolgokra nincs még meg a magyarázat!

1. Hogyan dorombol a macska

Valójában senki sem tudja, hogyan dorombol a macska, és mi annak a hatásmechanizmusa. Rengeteg elképzelés született az évtizedek alatt, de egyik sem szolgált eddig igazán perdöntő bizonyítékokkal.

Annyi bizonyos, hogy akkor dorombolnak ha boldogok. Azonban rejtélyes módon dorombolás közben nem lehet hallani a szívük dobogását sem. Ráadásul a dorombolás frekvenciája a tudomány szerit gyógyító hatású, amit szintén nem sikerült megfejteni.

2. Egyes fajok honnan erednek

Vannak fajok, amik a tudomány mai állása szerint csak úgy megjelentek a Földön. Nem tudni hogy hol, és néha még az sem teljesen biztos, hogy mikor. A mamutok például még mindig nagy rejtélynek számítanak.

De ott van a dinoszauruszok kihalása után jóformán a semmiből megjelenő emlősök terjedése a Földön. Ez utóbbira noha számos teória született, rengeteg még a kérdés az ügyben.

3. Bionikus iránytű van a tehenekben?

A Google Earth felvételeinek hajnalán fedezték fel a tudósok, hogy a tehenek szokatlan mintázatokat mutatnak a statisztika szintjén, ami nem magyarázható a véletlennel.

Arról van szó, hogy a tehenek amikor legeltek, 70%-ban fordították a fejüket pontosan az északi vagy a déli sark felé. Ezt produkálják akkor is, ha isznak. Sokak szerint valamiféle bionikus mágneses érzékelésük lehet, mely egyfajta iránytűként működhet, de erre nem találtak még bizonyítékot.

4. Kocsonyaszerű esőzések

A világ számos pontján érzékelték már, és jól dokumentálták, tehát egy valódi, létező jelenségről van szó, nem valamiféle kitalációról. Az égből például 1994 augusztusában Oakville közelében kocsonyás, zselatinos esőzés söpört végig.

Az esőzést követően a környéken szinte mindenki megfázáshoz hasonlítható tüneteket produkált. Amikor megvizsgálták a mintákat a kocsonyaszerű anyagból, kiderült, hogy olyan baktériumok vannak benne, amik az emberi emésztőrendszerből származnak.

5. Sötét anyag

A sötét anyag a kezdetektől fogva érdekelte az embert. A sötét anyag a kezdetleges univerzum kialakulásáról szóló elméletekben komoly szerepet kapott, mert nélküle nem jöhetett volna létre a világ.

Annak ellenére, hogy az elméleti modellek mind előre vetítik a létezését, mégsem sikerült soha kimutatni, így hatalmas rejtély a tudomány számára. nemrég már az is felvetődött, hogy talán mégsem létezik, és tévesek voltak az eddigi modellek.

6. Mennyi bolygó van a Naprendszerben

Bár már távoli univerzumokat, és nebulákat vagyunk képesek nagy részletességgel tanulmányozni, mind a mai napig nem tudjuk, hány bolygó is kering a saját Naprendszerünkben.

Ez olyannyira igaz, hogy még a rejtélyes kilencedik bolygót sem találtuk meg, noha a Kuiper-öv objektumainak mozgásából világossá vált az elmúlt években, hogy létezik egy nagyobb méretű test, mely a Naprendszer külső peremvidékén kering.

7. Jobb és balkezesség

hiszed vagy sem, de a tudomány jelenleg nem tudja az okát, hogy mitől, és miért lesz valaki jobb, vagy balkezes. Az emberek többsége, 70-95%-ig jobbkezes, míg 5-30%-uk balkezes az élete során.

Úgy sejtik, hogy ennek valamiféle genetikai oka van, noha azt a gént még nem találták meg, mely felelőssé tehető a balkezességért.

8. A megafauna kihalása

Senki sem tudja, miért haltak ki a múlt, az ősi idők hatalams teremtű élőlényei. Persze sok arra utaló jel van, hogy valójában éppen a nagy méreteik végeztek velük, mivel a klímaváltozást követően nem volt mit enniük, de ez önmagában még nem elég bizonyíték.

Főleg azért nem, mert Alaszkából már kerültek elő olyan mamutok, melyeknek a gyomra teljesen tele volt étellel...

9. Miért álmodunk

Az agy így pihenteti magát? vagy ilyenkor a tudatunk lép ki egy asztráltesten át porhüvelyünkből? Netán párhuzamos dimenziókba kalandozunk el?

Az álmok világa talán az egyik legnagyobb rejtély mind közül, és gyakorlatilag semmit sem tudunk arról, mi is folyik az elménkben akkor, amikor álmodunk. Az sem egyértelmű, hogy van-e jelentésük, vagy sem. A tudomány évek óta nagyon keményen rajta van a témán, de alig derítettünk ki valami hasznosat az álmokról.

10. Rejtélyes űrzaj

A tudósok még 2006-ban, egy fiatal csillag tanulmányozása közben találkoztak először az úgynevezett "space roar"-nak becézett jelenséggel, ami leginkább egy félelmetes ordításra hasonlít.

Hogy ez miért ennyire furcsa? mert elméletileg a hang nem terjed az űrben. De akkor mégis honnan jönnek ezek az űrzajok? és miért lehet őket rendszeresen hallani? Egyetlen általunk ismert test - csillagok vagy holdak - sem képesek ilyet kelteni, így ma még nem tisztázott, mi okozza.

11. Eltérő vércsoportok

Senki sem tudja, hogy miért eltérő az emberi faj vércsoportja. Egyszerűen nem indokolja semmi az eltérő vércsoportokat, főleg nem evolúciós szempontból. Ráadásul ezek a vércsoportok nem párosíthatók mindig egymással. Mindegyiknek megvannak a külön vérsejtjei, és antitestei.

Van egy sejtés, miszerint az egyes kórokozókkal való ellenállásunkban van szerepük, mert míg a B típusú vércsoport az E-colival szemben ellenállóbb, addig más vércsoportok más baktériumokkal szemben védettebbek.

Azonban az RH-negatív vércsoport az összes többitől nagymértékben eltér, ezt abszolút nem tudjuk ma még megmagyarázni.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély rejtélyek


Megtekintések száma: 136060





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet