12 éve nem fürdik a világ egyik legboldogabb embere

2015. október 10., szombat




"Miért hempereg a lovam egész álló nap a saját szarában?" - szegezte a kérdést 12 éve David Whitlocknak randipartnere. A témafelvetés elég szokatlannak tűnik egy romantikus randevún, talán ezért is akadt be annyira a kémikus tudósnak, hogy a kérdés megválaszolásának szentelje az életét. És ha már rászentelte az életét, nem csinálta félig: a sorsfordító randevú óta egyáltalán nem fürdik.

[dropcap]A[/dropcap] szó hagyományos értelmében. Olykor-olykor, ha vizsgálódásai közben nagyon mocskos lesz - ami azért megesik, ha valaki szarban fetrengő élőlényeket vizsgál -, akkor vízzel lecsapatja magáról a koszt, de ezt leszámítva nem tisztálkodik.

Vizsgálódásai során viszonylag hamar felismerte, hogy a saját szarukban hempergő lovak valójában

élő baktériumokat dörzsülnek a bőrükbe, így óvva saját batériumflórájukat.

Ezután már csak össze kellett gyűjtenie ezeket a jó baktériumokat, amelyek segítenek a bőrre kerülő veszélyes anyagok semlegesítésében, hogy aztán oldatot készítsen belőlük, amit magára permetezhet.

Így született meg a Mother Dirt nevű, jutányos, flakononként 49 dollárért forgalmazott spray, aminek fő összetevője az ammóniát oxidáló baktérium (AOB), ami egymagában megszünteti a kellemetlen testszagot, amit valójában az izzadság ammóniatartalma okoz.

sarban-dagonyazas

Whitlock, amióta megalkotta a Mother Dirtöt, mosdás helyett naponta kétszer befújja magát, illetve minden kézmosás után is, hogy pótolja a víz által lemosott baktériumokat.

A kísérlet különös mellékhatása, hogy saját állítása szerint amióta nem fürdik,

sokkal boldogabb.

Bár ennek okát tudományosan nem vizsgálta, hipotézise szerint ez a bőr nitrogén-monoxid-szintjével függhet össze - a rendszeresen mosdó emberek a nitrogén-monoxidot is lemossák magukról, pedig a nitrogénmonoxid bizonyítottan stresszoldó hatású.

És bár Whitlocknak eszébe nem jutna újra zuhanyozni - "az első pár hónapban még nehéz volt, most viszont már macerás lenne újrakezdeni" -, szerinte a sprayének akkor is van értelme, ha mellette nem adjuk fel a tisztálkodást. "Az AOB jótékony hatásához az is elég, ha zuhanyzás után befújja magát, hogy helyreállítsa a bőr baktériumflóráját" - mondta.

És végül a lényeg:

Whitlock nem büdös, legalábbis nem szoktak beszólni neki ezért.

"Csak ha nem váltok ruhát" - mondta. De arról még nem szokott le.

egészség életmód


Megtekintések száma: 5953





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet