​1200 éve nem látott katasztrófa közeleg – Veszélyben az egész világ

2023. október 24., kedd




Az egész emberi civilizációt próbára teszi. Közvetlenül fenyegeti kihalás először a fajunkat a történelmünk során.

A globális felmelegedés hatásaként az idén nyáron fokozottan jelentkező hőséghullámok, szárazság és aszály súlyos következményekkel bír a világgazdaság teljesítményére is.

A fejlett világ legfontosabb iparágainak komoly kihívásokat jelent a – sokszor soha nem látott mértékű – hőség és a következményei

– számol be róla a Wall Street Journal.

A súlyos aszályok az északi féltekén – amelyek a kaliforniai farmoktól az európai és kínai vízi utakig terjednek – további torlódásokat okoznak az ellátási láncokban, és felhajtják az élelmiszer- és energiaárakat, növelve a nyomást az amúgy is feszült globális kereskedelmi rendszeren.

A kínai Nemzeti Klíma Központ szerint

KÍNA EGYES RÉSZEIN A LEGHOSSZABB TARTÓS HŐHULLÁMOT ÉLIK ÁT A FELJEGYZÉSEK 1961-ES KEZDETE ÓTA, AMI A VÍZENERGIA HIÁNYA MIATT A GYÁRTÁS LEÁLLÁSÁHOZ VEZETETT.

Andrea Toreti, az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának klímakutatója szerint

A SPANYOLORSZÁGOT, PORTUGÁLIÁT, FRANCIAORSZÁGOT ÉS OLASZORSZÁGOT SÚJTÓ ASZÁLY AZ ELMÚLT 500 ÉV LEGSÚLYOSABB ASZÁLYA LESZ.

Az amerikai Nyugaton a két évtizeddel ezelőtt kezdődött aszály az elmúlt 1200 év legsúlyosabb aszályának tűnik a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem által vezetett tanulmány szerint.

Az éghajlatkutatók szerint az idei aszályos időszakok részben a La Niña-esemény miatt következtek be, a a Csendes-óceán keleti részén a hidegebb víz ciklikusan jelentkező mintázata, amely észak felé tolja a légköri áramlatot, így Európa, az Egyesült Államok és Ázsia egyes részein kevesebb eső esik.

A világ legnagyobb gazdaságai közül néhányban az idei nyári aszályok olyan iparágakat sújtanak, mint az áramtermelés, a mezőgazdaság, a feldolgozóipar és az idegenforgalom.

Ez súlyosbítja a már meglévő terheket, például a Covid-19 járványból eredő ellátási lánc zavarokat, valamint az ukrajnai háború az energia- és élelmiszerárakra gyakorolt nyomását.

A folyók vízszintjének csökkenése a vízenergia-termelést is csökkentette az egész kontinensen, ami a földgáz egyik legfontosabb alternatív forrását érinti, amelyből az orosz szállítások csökkenése miatt amúgy is egyre kevesebb van.

Közép- és Délnyugat-Kínában a hatóságok aszályt hirdettek hat tartományi szintű joghatósági területen, amelyek együttesen Kína tavalyi gabonatermésének negyedét adták.

Amerikai és európai éghajlatkutatók szerint a globális felmelegedés felerősítette a La Niña hatásának súlyosságát.

A melegebb légkör több nedvességet szív el a szárazföldről, ami növeli az aszály kockázatát – mondta Isla Simpson, a kolumbiai Boulderben működő Nemzeti Légkörkutató Központ éghajlatkutatója.

Az ENSZ legutóbbi éghajlati-tudományos jelentése szerint a globális felmelegedés miatt a Földközi-tenger térségében megnőtt az aszályok kockázata

Ez egyértelműen egy olyan szintű éghajlati és környezetváltozás, ami próba elé fogja állítani az emberi fajt, mint civilizációt.

Ez lehet a tömeges kihalási eseményünk, hiszen ha nem sikerül a megváltozott helyzethez alkalmazkodnunk, akkor több százmillióan fognak meghalni évente az élelmiszerválság és az élhetetlenné váló Föld következtében.


Megtekintések száma: 57561





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet