15 mesterséges jel érkezett egy távoli galaxisból: elképzelhető, hogy földönkívüliek adását fogtuk!

2023. február 25., szombat




Intelligens élet nyomaira bukkanhattak a Breakthrough Listen program keretében?

Könnnyen elképzelhető, ugyani 15 rövid, de nagyon erős jelforrást fogtak nemrég, melek midnegyike ugyanazon galaxisból eredhet.

A jelek egy távoli forrásból, a rejtélyes és ismétlődő FRB 121102-ből érkeztek.

A gyors rádiókitörések rövid, érzékelhető impulzusok, melyek távoli, többnyire ismeretlen forrásokból származnak. Az FRB 121102 az egyetlen, melyről tudják, hogy rendszeresen küldi a jeleket – eddig 150, az objektumból érkező impulzust rögzítettek

Sohasem érzékelték még ilyen magas frekvencián. Ez valami új és egyedi, és lehetséges, hogy mesterséges eredetű - állítják a kutatók.

Az FRB 121102-t 2012 novemberében fedezték fel, és 2015-ben lett az első gyors rádiókitörés, melyről kiderült, hogy ismétlődő.

AZ FRB-k körül rengeteg a tudományos rejtély. egyesek inkább természetes jelforrásként tekintenek rá, melynek forrása még ismeretlen a tudomány számára, mások viszont egy az egyben földönkívülieknek tulajdonítják az anomáliát.

A Breakthrough Listen szakértője kiemelte: amikor a közelmúltban érzékelt jelek elhagyták a forrás galaxisát, a Föld még csak 2 milliárd éves volt.

Ez azért furcsa, mert abban az időben a Földön csak egysejtű organizmusok éltek. Tehát ha valóban egy földönkívüli civilizációtól érkeznek, azok már vagy kipusztultak mire ideért a legfrissebb jelük, vagy hihetetlenül fejlettek lehetnek.

Ha viszont fejlettek, adódik a kérdés, hogy eddig miért nem utaztak ide.

Már felvetődött az is korábban, hogy a hatalmas távolságok talán mgésem leküzdhetők még fejlett civilizációk számára. Egy másik elképzelés szerint szándékosan nem látogattak meg még minket, mivel minden életforma és faj túlságosan óvatos más civilizációkkal szemben.

A távcső 5 óra alatt 400 terabytenyi adatot rögzített 4-8 gigahertzes frekvencián, az adathalmaz elemzése után a szakértők 15 új jelet azonosítottak. Korábban még nem fedeztek fel ilyen magas frekvenciájú gyors rádiókitöréseket.

tudomány ufók idegenek univerzum


Megtekintések száma: 130061





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet