​2000 éves térkép? Ezek a diszkek egy ősi földönkívüli technológia részei?

2023. január 2., hétfő




Egyes ősi leletek valóban rejtélyesek, mert nehéz megfejteni az eredeti céljukat. A 2000 éves Colgante korong egy olyan tárgy, amelyet ismeretlen okokból hoztak létre, vagy legalábbis úgy tűnik nekünk, modern embereknek.

Vajon egy ősi, csúcstechnológiát képviselő eszköz volt, egy rituális műtárgy, vagy bizonyítékot szolgáltat őseink hatalmas csillagászati ismereteire?

Lehet, hogy ez természetesen csak véletlen, de a Colgante korongról könnyen az jut az ember eszébe, hogy a tejút, vagy esetleg más spirális galaxis grafikus ábrázolása 

- írja az ÚjVilágtudat.

Az, hogy a spirálkarok miként alakulnak ki az ilyen típusú galaxisokban, még nem teljesen biztos, de a modern csillagászok tudják, hogy a spirális galaxisok többségében van egy központi dudor, amelyet lapos, forgó csillagkorong vesz körül.

Ha a Colgante korong valóban egy spirális galaxis ábrázolása, akkor az azt mutatja, hogy az ókori emberek sokkal fejlettebbek voltak, mint azt korábban gondoltuk.

Őseink kiterjedt csillagászati ismeretei számos alkalommal meglepték már a modern tudósokat.

A világ legrégebbi barlangfestményeiből kiderült, hogy az ókori emberek viszonylag magas szintű ismeretekkel rendelkeztek a csillagászatról. Az Európa-szerte megtalálható műalkotások nem egyszerűen csak vadállatokat ábrázolnak, ahogy azt korábban gondolták. Ehelyett az állatszimbólumok csillagképeket jelentenek az éjszakai égbolton, dátumokat és eseményeket jelölnek, például meteor becsapódásokat.

Az ókori egyiptomiak már 3000 évvel korábban ismerték az Algol "Démoncsillag" változékonyságát, mint a nyugati csillagászok, és számos templomot, piramist és más szent emlékművet építettek a felkelő vagy lemenő Nap, a Hold, egy csillag vagy bolygó irányához igazítva, és ezekkel jelölték meg az év fontos napjait.

Abu Szimbel csodálatos napfény jelensége rendkívüli esemény, amikor az emberek a világ minden tájáról érkeznek megnézni, hogyan világítja meg a Nap II. Ramszesz fáraó arcát.

Sok ősi civilizáció tanulmányozta az eget, és rendkívül pontos nap- és holdnaptárakat készítettek, de ezek az emberek vajon tisztában voltak egy spirális galaxis felépítésével is?

A Colgante korong kétségtelenül nagyon érdekes műtárgy, de kihívást jelent mindenkinek, aki hajlandó meghatározni a célját. A tárgyat a Peru fővárosában, Limában található Rafael Larco Herero Régészeti Múzeumban őrzik.

A műtárgy becslések szerint körülbelül 2000 évvel ezelőtt készült, de a Colgante korong pontos korát még soha nem határozták meg szénizotópos módszerrel, és nem tudjuk biztosan megmondani, hogy valójában mennyi idős a lemez.

Ha jobban megnézzük a korongot, akkor láthatjuk, hogy a karok száma nem felel meg a Tejút galaxis karjainak. A Tejútnak négy fő spirális karja van: Perseus-kar, a Norma- és Cygnus-kar, a Scutum-Crux-kar és Carina- és Sagittarius-kar. Ha az ősi perui korong valóban egy spirális galaxis ábrázolása, akkor ez nem a Tejútrendszer.

Másrészt a rajta található kis pont a Napunk elhelyezkedésére emlékeztet a saját galaxisunkban.

Felvetődött, hogy a műalkotást a moche kultúra készítette. A moche birodalom Peru északi partvidékén az inkák előtt virágzott és uralkodott az első és a nyolcadik század között, ugyanakkor, amikor a maja kultúra virágzott Mexikóban és Közép-Amerikában.

A moche birodalomban bonyolult öntözőrendszerrel sikerült uralkodni a sivatagon, vályog piramisokat építettek, és sok ősi kultúrához hasonlóan a vallást használták a társadalom egyesítésére. A régészek számos lenyűgöző moche tárgyat tártak fel, de ezek közül semmi sem emlékeztet erre a sajátos korongra.

A Colgante korong célja egyelőre ismeretlen, de nem először találkozunk olyan rejtélyes tárgyakkal, amelyek hasonlítanak néhány csúcstechnikai eszköz egyes részeire. Az ókori egyiptomi Schist vagy háromkarélyos korong ugyanolyan zavarba ejtő, és mindezek az ősi tárgyak egyszerűen arra emlékeztetnek minket, hogy még mindig nem ismerjük eléggé őseink történetét.


Megtekintések száma: 129623





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet