2019-ben dől el Európa sorsa: végleg megbukik a nyugati társadalom, vagy a kelet lovagjai veszik át a hatalmat!

2018. december 27., csütörtök




Hamarosan kiderül, hogy melyik értékrendet akarja Európa...

Morvai Krisztina arról beszélt, hogy 2019-ben kiderül, hogy melyik értékrendet választja majd Európa. 

Az EP-képviselő felidézte: 

Mi magyarok az IMF-et hazaküldtük, a migrációt megakadályoztuk, megvédtük a határainkat és óvjuk a keresztény európai gyökereket.

Ha 2018 politikailag zavaros év volt, 2019-ben még azt is tetézheti. A brexit körüli bizonytalanságok az év első hónapjaiban dominálnak, mielőtt a figyelmet az európai választásokra összpontosulnak majd, ahol a populista pártok új áttörése várható. Ez elkerülhetetlenül mérlegeli a "francia-német tengely" azon képességét, hogy tovább vezesse az EU-t.

A szélsőséges pártok erősödése folytatódhat abban a nyolc európai országban, ahol parlamenti választások lesznek, miközben hat helyen elnököt is választanak. Májusban pedig az Európai Parlament tagjairól is dönthetnek a tagállamok szavazói, ami mind megágyaz a populisták erősödésének.

Az EP-választások kapcsán azt várja, hogy az Európai Néppárt (EPP), melynek tagjai a magyar kormánypártok, gyengülni fog, de a jelentősége mégis nőhet, mivel a szociáldemokrata tömb visszaszorulása tűnik valószínűnek. A nagy nyertesek viszont az euroszkeptikus és radikális erők lehetnek.

Az EU jövője leginkább azon múlik, hogy Emmanuel Macron francia elnök képes lesz-e talpra állni jelenlegi helyzetéből. 

Decemberben a sárgamellényesek tüntetése ingatta meg a helyzetét, miközben népszerűsége egyelőre erős lejtmenetben van. Viszont épp szorult helyzete adhat új löketet az európai integrációnak: ha innen képes felállni, akkor erőt mutathat En Marché nevű mozgalmának a kontinens mérsékelt pártjainak és királycsinálóvá válhat Brüsszelben.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes politika morvai krisztina


Megtekintések száma: 12090





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet