2025-re bekövetkezhet az emberiség és a természet legnagyobb katasztrófája

2023. március 5., vasárnap




Új jelentés számolt be róla, hogy irdatlanul nagy a baj, és a tudományos megoldások eddig nem jöttek be az elkerülhetetlen elkerülésére!

A természet állapota nagyon rossz. Olyannyira nagy a baj, hogy nemrég több ezer tudós tett közzé egy nyílt levelet az emberiség számára.

Ebben a jelentésben, és szaktanulmányban leírták, hogy az elkövetkező évtizedekben óriási veszélye lesz annak, hogy az ökoszisztéma nemcsak, hogy felbomlik, de egyeben el is tűnik.

A táplálékláncolat összeomlik, ez pedig magával rántja a vízi és szárazföldi élővilágot is.

2025-re pedig olyan szennyezettek lesznek az óceánok, mint még soha eddig a Föld történetében.

A legaggasztóbb adat szerint 2015 és 2025 között megtriplázódhat az óceánok műanyag-szennyezettsége. A vizeket ráadásul egyéb hulladékok, például a szárazföldről a tengerekbe áramló növényvédő szerek is veszélyeztetik.

A jelentés szerzői szerint a kormánynak azonnali lépéseket kell tennie a biodiverzitás védelmében.

A megfelelő intézkedések meghozatala már csak azért is fontos, mert hosszú távon komoly gazdasági hasznot eredményezhetnek.

A Hawaii és Kalifornia között félúton található nagy csendes-óceáni szemétsziget a Föld legnagyobb óceáni hulladék-felhalmozódása.

Erről ráadásul szintén nemrég derült ki valami nagyon félelmetes, mégpedig az, hogy sokkal nagyobbá vált.

Az Ocean Cleanup Foundation legújabb kutatása szerint a szemétsziget a véltnél 4-16-szor nagyobb. Az 1970-es évek óta ráadásul egyre több hulladék halmozódott fel benne.

Egyes számítások szerint alig egy évtized alatt háromszorosára nőhet az óceánok műanyag-szennyezettsége. És ez még a legoptimistább becslés...

Kiderült az is, hogy a csendes-óceáni árkoknál élő rákok rengeteg műanyagtörmeléket nyelnek el.

Vagyis minden műanyaggal szennyezett már, még az állatok és azok húsa is műanyag rostokkal van "fertőzve".

Azt egyelőre nehéz megjósolni előre, hogy milyen egyéb beláthatatlan következményei lesznek ennek a folyamatnak, de sokan úgy gondolják, hogy a természet már nem bír el többet, és azonnali cselekvési terv kidolgozására lehet szükség.

Ha nem teszünk valamit, akkor a műanyag és az egyéb szennyeződések felfalják az élővilágot, és utána mi magunk is sorra kerülünk...

OSZD MEG másokkal is!

katasztrófa tudomány szennyezés kataklizma


Megtekintések száma: 113292





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet