2053-ra globális energiahiánnyal fogunk küzdeni?

2017. április 15., szombat




Ennek az energiahiánynak az oka nagyon prózai lesz, ez okozhatja a vesztünket.

Az európai kontinens népességének húsz százalékát veszíti el a 2050-es évekre, miközben Afrikában megduplázódik a lélekszám. 2053-ra közel 10 milliárdan lehetünk majd a bolygón, de a gazdasági kapacitásunk nem fog tudni felnőni a növekvő igényekhez, és óriási energiaválsággal fogunk küzdeni.

Nem szeretnénk az ördögöt a falra festeni, de közeleg egy olyan demográfiai katasztrófa, mely nyomasztó jövőt vázol elénk, ha nem változtatunk valamin az elkövetkező évtizedekben.

Jelenleg 7,4 milliárdan vagyunk a Földön, ez 2053-ra 10 milliárdra fog nőni, ellenben gazdasági kapacitásunkkal, mely nem lesz kitermelni energiát és élelmiszert ennyi éhes szájnak.

Ráadásul a növekedés nem lesz egyenletes az összes kontinensen, Ázsiában például lassulni fog a növekedés üteme, Afrikában - különösen a szubszaharai térségben, ahol a mostani 1,2 milliárdról 2,5 milliárdra nő a népesség - megduplázódik a mostani népesség, míg Európa rohamos fogyásnak indul.

Az össznépesség 2030-ra éri el a 8,5 milliárdot, 2050-re nagyjából 9,9 milliárdan leszünk.

Összességében igaznak bizonyulnak azok a korábbi - már tudományosan és statisztikailag is alátámasztott - feltételezések, miszerint a jóléti társadalmak népessége drasztikusan csökkenni, fogyni fog, míg a szegényebb ország "csőcselékei" robbanásszerű szaporulatnak fognak indulni.

Nem lesz ez más, mint a nyugati világ hanyatlása, a jóléti világ megszűnése.

A borzasztó világkép nem riogató jellegű, nagyon is valós lehet. Hiszen minden puszta statisztikán alapul, a számok pedig nem hazudnak.

A PRB adatai szerint Magyarországon a mostani 9,8 millió emberből a 2030-as évekre 9,7 millió, a 2050-es évekre pedig 9,4 millió lesz.

Globális energiaválság

Sokak szerint ez a hirtelen jött népességrobbanás, és egyre nagyobb ütemű szaporulat oda fog vezetni, hogy valamikor 2050 utánra olyan nagy lesz a népessége a bolygónak, hogy a Föld által nyújtott, emberek által kitermelhető energia és élelmiszer mennyisége nem lesz elég ahhoz, hogy minden éhes száj ételhez jusson.

Nemzetek, kontinensek fognak éhezni, mely még mélyebbé vájja az egyes világok, népcsoportok közti szakadékot, ami háborús konfliktusokhoz vezethet majd.

Az energiaszegény emberi társadalom egymást emésztheti majd fel. Háborúk lesznek többek között a megmaradt vízkészletekért is, valamint az egészséges és nem szennyezett termőterületekért is.

Bődületes pénzeket fognak elkölteni arra a nagyhatalmak, hogy életben tartsák a gazdaságot, és tőkeinjekció során feneketlen pénzveremként nyeli majd el a költségvetéseket a kataklizmát csak eleve hátráltató gazdasági manőver.

A Föld optimális népességéről nagyon megoszlanak a vélemények. Egyes kutatók szerint 3-4 milliárd ember lenne az a mennyiség, melyet a bolygónk természetesen még elbír, de akadnak olyan monolitok, melyeken ősi írások azt taglalják, hogy még ennél is kevesebb embernek szabadna élnie a planétán.

Ezen monumentális műemlék szerint az emberiség optimálisan csupán 500 milliós létszámmal teremtene egyensúlyt a bolygón.

Hogy mit hoz a jövő, az még kérdéses, de a jelenlegi trendeket és eseményeket követve - ha semmi sem változik, és nem találunk valamiféle megoldást a problémára - akkor 2050-re komoly gondokkal fog küzdeni az emberiség.

tudomány az emberiség jövője globális kataklizma


Megtekintések száma: 273129





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet