21 gramm, avagy az emberi lélek súlyának nyomában

2023. július 15., szombat




Többen, többször próbálták már megmérni, mennyi a lélek súlya. Haldokló betegeken figyelték meg, hogy a haláluk pillanatában 21 grammal csökkent a testtömegük, és ezt a csökkenést mind a mai napig nem sikerült semmilyen tudományos elmélettel megmagyarázni. 

Állítólag a téma legismertebb kutatójának sikerült a testet elhagyó lelket is lefényképeznie a halál pillanatában. Mi az igazság a rejtélyes 21 gramm körül?

Sokan megvannak győződve róla, hogy létezik élet a halál után, mert az emberi lélek is létezik és egy valós, ámde nem kézzelfogható dolog.

Ha pedig a lélek létezik, azt bizonyítani is lehet, hisz jó darab ideje csak azt fogadjuk el valóságnak, ami tudományosan alátámasztható.

Duncan MacDougall amerikai orvos az 1900-as évek elején egész karrierjét erre áldozta. Abból indult ki, hogy minden létező anyag mérhető, így tehát az emberi lélek is.

1907-ben publikált kísérletei meglehetősen morbidak voltak, és sokkal inkább a laikus logikájával futott neki, mint tudományos alapossággal. Haldoklókat keresett, és “talált is” hat személyt: négyük tuberkulózisban, az ötödik cukorbetegségben, a hatodik személy egy meghatározhatatlan betegségben szenvedett.

Páciensei már végső stádiumban voltak, alig mozogtak. Ágyukat úgy alakította át, hogy azok egy nagyon érzékeny mérlegként működtek, majd várta, hogy meghaljanak. A többit már nem nehéz kitalálni.

MacDougall megállapította, hogy az ember 21 grammot veszít súlyából halála után, így tehát a lélek létezik, mérhető, súlya pedig 21 gramm.

Kontrollcsoportként 15 kutyát vizsgált, akiknek köztudomásúan nincs lelkük. És valóban, az ebek kimúlása után súlyuk változatlan maradt. Ezután ő maga is a mérlegre feküdt, és próbált minél alaposabban kilélegezni, de súlyvesztést egyetlen állapotban sem tudott megfigyelni.

Rejtély, hogy hogyan megy végbe a folyamat

Sokan támadták a kísérletet, volt, aki etikailag, volt, aki tudományosan tartotta teljesen hiteltelennek a dolgot. Azt állították, a mérleg nem volt elég pontos, de a lényeg, hogy a halál beálltát nem lehet “másodpercre pontosan” megállapítani.

Ennek ellenére minden esetben megfigyelhető volt a rejtélyes jelenség: 21 grammot veszítettek a haldoklók haláluk pillanatában súlyukból.

A jelenséget még a mai napig sem sikerült tudományosan megmagyarázni, tehát cáfolni. Eleinte próbálták bélgázok távozásával, a sejtek lebomlási folyamatának beindulásával is magyarázni Duncan paranormális elméletét, azonban a tudomány előrehaladtával ezekről kiderült, hogy semmi alapjuk nincs.

Duncan később sem adta fel, és a rengeteg támadás ellenére is folytatta a kutatásokat. Mivel szinte minden esetben sikerült a későbbiekben is megmérnie az ominózus 21 grammot, továbbgondolta a kísérletet, és bizonyíthatóvá akarta tenni valamilyen még mérhetőbb, mi több, látható dologgal az egész folyamatot.

1911-re állítólag megtalálta a módot a testből távozó lélek lefényképezésére.

Aztán Duncan MacDougall eltűnt a média érdeklődési köréből, 1920-ban pedig elhunyt. Hogy tényleg igaza volt-e már sosem tudjuk meg viszont azóta többen is próbálkoztak hozzá hasonlóan lefényképezni, vagy valamiféle képet alkotni arról, amint elhagyja a lélek a testet.

Konstantin Korotkov orosz kutatónak sikerült azt a pillanatot megörökítenie, amikor a lélek elhagyja az emberi testet. Ezt a lélegzetelállító dolgot az egyetemi tanár egy bioelektrografikus fényképezőgép segítségével tudta elkapni és ezáltal megmutatni a világnak, hogy miként hagyja el a testet a lélek, hogy a túlvilágra kerülhessen.

A felvételt egy úgynevezett gázvizualizációra épülő technikával készítette. Ez a gáz ellepte azt a helyiséget, ahol éppen a haldokló feküdt. Ez a rendkívül fejlett eljárás már megelőzi a Kirlián módszert is, így láthatóvá válik konkrétan az, amint a lélek kilép a testből.

Korotkov szerint, aki a Szentpétervári Fizikai Egyetemen dolgozik, a lélek tulajdonképpen egy energiamező, az élet szele, amely leghamarabb a fejen és köldökön keresztül távozik az élettelen testből, legkésőbb pedig a hónalj és a szív környékéről szabadul fel.

A professzor megdöbbentő dolgokat is megfigyelt, hiszen azoknál, akiknél a halál váratlanul következik be, például egy baleset során, az emberi lélek sok esetben zavarodott lesz, miután elhagyta a testet, azután ismét megpróbál visszatérni az élettelen testbe.

A módszerrel még a növényeket körülvevő energiamezőket, vagyis az aurát is meg lehet tekinteni. Például sokkal erőteljesebb aurája van egy természetes körülmények között, valamint egy mesterséges körülmények között termett gombának.

OSZD MEG másokkal is!

paranormál szellemek tudomány hihetetlen túlvilág lélek


Megtekintések száma: 120118





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet