2100-ra már nem is lesz téli évszak

2017. január 16., hétfő




Egy új kutatás szerint 2100-ra már olyan időjárási és éghajlatváltozások jönnek, hogy a tél gyakorlatilag eltörlődik.

Átalakuló időjárás

A globális felmelegedés hatásai minden télen egyre inkább éreztetik hatásukat. A szakemberek ezzel kapcsolatban időnként teljesen eltérő nyilatkozatokat, modelleket tesznek közzé.

Vannak, akik szerint a felmelegedés hosszabb távon azt éri el, hogy a telek meghosszabbodnak, és egyre több csapadék fog hullni, mások szerint a tél olyan meleg lesz idővel, hogy gyakorlatilag nem is lesz már.

Ez utóbbi teória képviselői vannak többen. Egy új modellel is előálltak, mely éppen arról számol be, mi is lesz pontosan 2100-ra, azaz az évszázad legvégére.

Megszűnhet a téli évszak?

A világra nézve átlagosan 1,5 fokkal, míg hazánkban 2 Celsius fokkal lehetnek melegebbek a telek. Ez nem tűnik soknak, de ez egy nagy átlag, és később még rosszabb lehet. Az sem szabad elfelejteni, hogy a modellek fel is gyorsulhatnak.

A század végére pedig ennél jóval nagyobb, akár 4,5 fokkal is melegebb lehet az országban, ami azt jelenti, hogy egy egész hónappal rövidebbek lehetnek a telek.

A korábbi modellekben is sorra alábecsülték a klímaváltozás ütemét. Eleinte évtizedekben, évszázadokban mért hatásokról számoltak be, mára azonban tisztán látszik, hogy évek alatt képes teljesen átalakulni a globális időjárás.

Sokkal csapadékosabbak lesznek a telek, rengeteg eső, és hó fog esni, de valószínűbb lesz az előbbi a melegedő hőmérséklet miatt. Az egyértelműen látszik a tendenciákból, hogy a hó a múlté lesz, és a téli évszak is, mint olyan, megszűnik majd.

Azt is megtapasztalhatták már sokan az elmúlt években, hogy ősz se nagyon van. Sokkal inkább számít manapság késő nyári, vagy kora tavaszi időnek az, amit mi őszként ismerünk újabban. A jövő évszázadaiban végül csak a nyár fog megmaradni, rövidebb-hosszabb hűvösebb időszakokkal, de soha nem fog többé fagypont alá süllyedni a hőmérséklet, legalábbis csak a Föld északi vidékein.

Vita a globális felmelegedés okairól

Ma már senki sem beszél arról, hogy nincs felmelegedés, és a tudósok 95%-a ismeri el a folyamatokat, az azonban még vita tárgyát képezi, hogy ebben milyen mértékben vette ki az ember a részét.

Vannak, akik szerint ugyanis az egész egy természetes folyamat, mely több tízezer évente újra és újra lezajlik, és ilyenkor egy átmeneti felmelegedés zajlik le, ami végül ellentmondásos módon jégkorszakba torkollik.

globális felmelegedés globális klímaváltozás tudomány


Megtekintések száma: 30873





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet