4,3 milliárd éves kőzetet találtak - A Földünk 4,6 milliárd éves!

2017. március 23., csütörtök




Ez a világ legrégebbi lelete, mely a Föld születésének "pillanatából" származik, ráadásul olyan dolgot árul el bolygónkról, ami sok mindent megváltoztathat.

A Föld belső szerkezetéből származó, eredetileg mélyen lévő kőzetet találtak Kanadában. Nem kis dologról van szó, sokan egyenesen szenzációként emlegetik a most megtalált kőzetanyagot, mivel ez a világ legrégebbi ilyenje.

Az előzetes kormeghatározás alapján ugyanis 4,3 milliárd(!) éves. Hozzávetőlegesen, csak összehasonlításként: A Földünk életkora 4,6 milliárd év a tudomány mai állása szerint.

Vagyis a Föld születésének "pillanatából" származhat, és elképesztő dolgokat árulhat el arról az időszakról. Nem tudják, hogy a kőzet hogy kerülhetett felszínre, feltehetően évmilliók kellettek hozzá.

Korábban már találtak más hasonló, nagyon régi ásványt a kőzetrétegekben...

Az sem ismert még, hogy hogyan volt képes egyben maradni ez a rendkívül szilárd massza, de a jelek szerint ténylegesen 4,3 milliárd éves. Korábban talán a Kanadai kőzetlemez része lehetett, melynek nagy része 2,7 milliárd éves korig nyúlik vissza.

Ez a kőzetdarabka az ősi Föld eredeti darabja lehetett, még az élet kialakulása előtti időkből, amikor a bolygó még csak formálódott, és kezdte elnyerni végleges alakját és formáját.

Különféle ásványi anyagok jelenlétét kereshetik meg benne, és így ismerhetjük meg bolygónk múltját, melynek tanulmányozására még soha nem volt komolyabb lehetőségünk.

Sokat elárulhat ez a darab, többek között azt, hogy a Föld milyen anyagokból állt pontosan össze, és hogyan formálódtak a képlékeny rétegek, és hogy közrejátszott-e bármilyen eddig ismeretlen folyamat a bolygónk kialakulásában, vagy akár a későbbiekben az élet kialakulásában.

Egyes szakértők szerint - akik már vizsgálták a kőzetet - olyan ásványok találhatóak benne, melyek kialakulásához akár több millió, vagy több száz millió évre van szükség.

Ez többekben felvetette azt, hogy a Föld talán jóval öregebb is lehet, mint korábban gondolták. Ha ez bebizonyosodna, az szintén hatalmas felfedezés lenne, és a Föld történelmét jelentősen megtoldaná.

tudomány történelem föld földünk


Megtekintések száma: 42255





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet