5 lehetséges teória a NASA által érzékelt csillagközi kataklizmával kapcsolatban

2017. április 3., hétfő




Mi lehetett? Egy csillagközi háború közben felrobbanó töltet? Maga Isten? 5 megdöbbentő elmélet a NASA által nemrég érzékelt anomáliával kapcsolatban.

Mint arról nemrég beszámoltunk, a NASA valami olyat észlelt, amit eddig méh soha. Egy titokzatos, mondhatni megmagyarázhatatlan jelenséget, méghozzá egy tőlük 10,7 milliárd fényévre lévő galaxisból.

Mindez egy különleges röntgenfelvételen látszik, amit nemrég az amerikai űrügynöksége tett közzé.

A szóban forgó galaxis 2014 októberében hirtelen nagyon megváltozott. Alig néhány óra leforgása alatt ezerszer fényesebbé vált, mielőtt ismét elhalványult. Azért különleges ez az egész, mert nem létezik jelenleg egyetlen általunk ismert csillagászati jelenség sem, mely képes lenne egy részét is megmagyarázni ennek az anomáliának.

Mindenki csak találgat a lehetséges okokat illetően. Ezekből szedtük össze a legérdekesebb elképzeléseket.

Kataklizma a kozmosz mélyén

Az egyik legelső elmélet, ami az eset kapcsán felmerült az az volt, hogy talán egy feketelyuk falhatott fel egy fehér törpét. Mikor közelebb került hozzá, egyszerűen szétszakította a csillagot, amitől annak belső fúziós folyamatai elszabadultak.

Ez pedig ez kozmikus kisülésben és egy hatalmas robbanásban jelentkezett, mely röntgensugarakat küldött szét az univerzumban. Lehetett még akár egy gammakitörés is, bár ilyen mértékűt, és ilyen körülmények között létrejövő gammakitörést még soha nem érzékeltek. Azok, akik nem hisznek a többi teóriában, mindenképp azt mondják, hogy valamiféle eddig ismeretlen csillagászati folyamat lehet.

Csillagközi háború

Egy másik, sokkal érdekesebb teória szerint egy olyan csillagközi háború egyik - talán mindent eldöntő - robbanása lehetett, mely két ismeretlen földönkívüli faj között robbant ki.

Az elképzelés mint mondjuk,, igen merész, de felvetés szintjén akár ez sem lehetetlen, pláne hogy semmilyen más elméletre nincs még tényleges, és minden kétséget kizáró bizonyíték. Ha valóban egy kozmikus űrcsata kataklizmikus eseményének voltunk tanúi, akkor bizonyosan nem vagyunk egyedül a világegyetemben.

Isten

Az sem lehetetlen, hogy maga Isten volt, legalábbis az Istenhez köthető kozmikus erő megnyilvánulása. Isten jelenlétét régóta kutatják az univerzumban. Isten lehet ugyanis az a mindenekfelett álló külső erő, ami annak idején az ősrobbanást is kiválthatta.

Talán léteznek hasonló hirtelen energia kisülések, melyek szintén ennek az erőnek a közbenjárásával magyarázhatóak. Ha ez így van, akkor Isten mivoltához, és magához Istenhez kerülhetünk közelebb a 10,7 milliárd fényév távolságról érkező röntgen sugárzás megfejtésével.

Kipusztuló civilizáció

Akár egy idegen civilizáció utolsó próbálkozása is lehetett, mely balul sült el. Elképzelhető ugyanis, hogy valami olyan technológiával kísérleteztek, mellyel egy komplett csillagot robbantottak fel véletlenül.

A kozmosz végetlenjében számos civilizáció élhetett már, mely nem jutott el az interplanetáris fajjá válás pillanatáig, mivel idő előtt olyat tettek, ami eltörölte őket a galaxisból.

Megbomló téridő

A táridő szövete is megbomolhatott. Soha ekkora erejű jelet nem érzékeltek még röntgensugárzás formájában. Jóformán bármi lehetett. Akár egy kvantumfizikán alapuló ismeretlen folyamat is, mint a téridő szöveteinek megbomlása.

Elméletben egy ilyen bomlás az egész univerzumot veszélyeztethetné, más vélekedések szerint maguk a feketelyukak is ilyen téridő bomlás következményei.

Bárhogyan is, az észlelt anomália eredetére egyelőre senkinek sem sikerült rájönnie, így csak találgatások vannak arról, mi lehetett…

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély rejtélyek csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 228542





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet