5 ok, amiért az amerikai elnök hozhatja el a globális felmelegedés rémálmát

2017. július 6., csütörtök




Egyesek szerint Donald Trump lehet az, aki elhozhatja a világ számára a globális felmelegedés rémálmát. 5 ok, amiért megvan erre az esély!

Donald Trump megválasztása után nyilvánvalóvá vált a környezetszennyezéshez és a globális felmelegedéshez való viszonya.

Sokak szerint az USA végzetes hibát követett el a megválasztásával, és az egész világ meg fogja érezni környezetromboló politikáját. Az 5 fő ok, amiért Trump hozhatja el a globális felmelegedés rémálmát:

Nem hisz a felmelegedésben

Arról, hogy a leendő elnök mit gondol a klímaváltozásról, már évekkel korábban tudhattunk: az elnöki álmoknak még a közelében sem járt, amikor 2012-ben a Twitteren arról írt, ez az egész csak egy hoax, amit a kínaiak terjesztenek, hogy gyengítsék az amerikai ipart.

Utána azt mondta, hogy csak viccelt, de ez nem zavarta meg abban, hogy később is nonszensznek nevezze a klímaváltozás gondolatát. Álláspontja azóta sem változott, és kérdés, hogy mennyire jó a globális felmelegedés ellen küzdő világnak egy olyan elnök, aki nem is hisz ebben az egészben…

Kilép a klímaegyezményből

Trump egyértelműen fel akarja rúgni a korábban kötött klímaegyezményt. Ez pedig dominószerű láncolatot indíthat el, és megbuktathatja a globális felmelegedés elleni törekvéseket.

Egy neve elhallgatását kérő, Trumphoz közel álló személy nyilatkozta le nemrégen, hogy Trump minden eszközzel megpróbálja majd semmissé tenni a Párizsi Klímaegyezményt. Ehhez már meg is kezdte a szükséges vizsgálatokat. Trumpnak gazdasági érdekei is azt diktálják, hogy valahogy semmissé tegye az egyezményt, ugyanis az olajiparban érdekelt.

Megvágja a NASA klímakutató részleg költségvetését

A NASA klímakutató részlegének költségvetését is erősen megnyirbálná, és a hírek szerint nem ez lesz az első ilyen „leépítés” a klímakutatás terén. Bob Walker, az egyik tanácsadója Trumpnak ezt nyilatkozta:

„Azt gondolom, szükséges dolog az éghajlatkutatás, de erősen átpolitizált terület lett, ami aláássa a kutatók munkáját. Trump úr döntései erős tudományos alapokon nyugszanak majd, nem az átpolitizált tudomány alapján.”

Sokan azért aggódnak, mert Trump ellehetetleníteni a klímakutatást, és a globális felmelegedés elleni törekvéseket.

Nem érdekli a Földünk

Trumpot szemmel láthatóan nem érdekli a Föld, és a környezetünk. Trump alapvetően üzletember, és profit orientált, ezért az az egy célja van, hogy újra gazdaggá tegye az Egyesült Államokat.

Éppen ezért eszébe sincs a környezettudatos utat követni, vagy egyáltalán végigmenni ezen a sokkal zöldebb úton. Nemrégiben kiderült, hogy az olajipart akarja újra fellendíteni, ez több összeesküvés elméletet is szült, mert sokan úgy gondolják, hogy a nagy olajipari cégek juttatták őt az elnöki székig.

Az olajipar támogatója

Donald Trump az olajban gazdag Észak-Dakota fővárosában, Bismarckban tartott olajipari konferencián mondott beszédében fejtette ki elképzeléseit az amerikai energiaszektor jövőjéről. Egyértelműen kijelentette, hogy törekedni fog arra, hogy Amerika olajiparát újra erősen fellendítse.

Az üzletember elmondta azt is, hogy felülvizsgálná a Obama által hozott károsanyag-kibocsátást korlátozó intézkedéseket. "Minden idejét múlt, szükségtelen, a munkásoknak ártó, vagy a nemzet érdekeivel ellentétes szabályozást megszüntetünk, de teljes egészében" 

globális felmelegedés globális klímaváltozás tudomány globális éghajlatváltozás


Megtekintések száma: 106192





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet