5 rejtélyes földrengés, melyre nincs magyarázat

2016. május 27., péntek




2013-ban Wyoming területén következett be a legmélyebbről jövő rengés a Föld történetében. Az, hogy mi váltotta ki, nem tudni. A 2008-as Sichuan-i földrengésnél különös fényekről számoltak be a szemtanúk, közvetlenül a rengés előtt. Az 1186-os Charleston környéki földrengés okáról pedig mindenki csak találgat. A történelem titokzatos fölrengései, melyekre máig nincs elfogadott magyarázat.

A Wyoming-törés

Wyoming területének középső része mióta világ a világ, szeizmikusan inaktív volt, egyszer sem tapasztaltak a környéken komolyabb rengést, de még az apróbbak is elkerülték a vidéket.

2013-ban azonban itt következett be a legmélyebbről jövő rengés a Föld történetében.

wyoming-tores

A rengés forrása ugyanis nem a földkéreg volt, hanem a földkéreg alatt található föld köpeny réteg, 75 km mélységből.

wyoming-tores-2

2015-ben a területen ismét rejtélyes geológiai anomália történt. Egy óriási, szinte feneketlen törés jelent meg a vidéken átívelve.

Az óriási repedés mérete riasztóan nagyok voltak. 15 méter széles volt, és 585 méter hosszú, és teljesen váratlanul nyílt meg a Bighorn-hegység kellős közepén, minden előjel nélkül.

fold-kopeny

A mai napig nem tudni, hogy miért jött ennyire mélyről a rengés, és hogy minek a hatására történ meg. A Bighorn-hegységben megjelenő repedést fölcsuszamlásnak gondolták a kutatók, de akadtak olyan vélekedések is, miszerint valamiféle rejtett vulkáni aktivitás indíthatta be a folyamatot. Mások úgy vélik, hogy a két esemény nem áll kapcsolatban.

Makhluk kezei

2015-ben a Malajziában található Knabalu hegyen épp arra túrázó nyugatról jött kalandorok zavarták meg a hegy istenét azzal, hogy meztelenre vetkőzve szórakoztak.

A helyiek nagyon felháborodtak az eseményeken, ráadásul rettegni kezdtek, mert a hegyről az a legenda járta, hogy halott lelkek ezreinek végső nyughelye.

rejtelyes-foldrenges-fenyek-2

A megbolygatott lelkek, és Makhluk istene várta a megfelelő pillanatot, hogy bosszúcsapással sújtsa a környéket büntetésből.

Az incidens után nem sokkal azonnal bejárta a sajtót egy kép, melyen a hegy látható, amint rejtélyes kékes fények veszik körbe.

Ezt a helyiek úgy fogták fel, hogy a fölébresztett lelkek anyagtalan masszái, akik revansot akarnak venni a történtekért.

makhluk-keze

Ezután egy másik fotón, melyet a helyiek egyik túracsoportjáról készítettek, egy alaktalan, amorf kéz jelent meg az egyik férfi lábánál. A kezet Makhluk kezeként azonosították, és a helyiek azóta is félnek, hogy a hegy istene egy mindent elpusztító földrengéssel fogja sújtani a vidéket.

 

Bestia a mélyben

2015 október 21-én a Kultieth River Mountain szeizmikus mérőállomás olyan jeleket és föld alól érkező méréseket észlelt, melyek 8 percen át kitartottak.

Miután letelt a nyolcadik perc, a jelek mintha elvágták volna őket, megszűntek, és soha többé nem ismétlődtek meg azóta sem.

Az állomáson mindeközben nem érzékeltek a műszerek semmiféle tektonikus mozgást vagy egyéb aktivitást a földkéregben.

jel

Mérnökök és tervezők is megvizsgálták a 8 percen át mért adatokat, és arra a következtetésre jutottak, hogy mintha a föld alatt valami óriási méretű dolog mozgott volna ezalatt az idő alatt.

A rejtély még ijesztőbbé vált, amikor a karbantartó csapat a mérés alatt álló terület földalatti alagutakból fölhozta az egyik eszközt, melyen fognyomok és karmolások voltak láthatóak.

alagutak-a-fold-melyen

Vannak, akik medvére gyanakodtak, mely valahogyan kiáshatta majd újra eláshatta a mérőeszközt, míg mások úgy vélekednek, hogy egy eddig ismeretlen, földrengéshez hasonló jelenséget sikerült megfigyelni.

Ha viszont valóban volt valami a Föld alatt, az egy ma még ismeretlen életforma lehet.

Földrengés fények

A 2008-as Sichuan-i földrengésnél különös fényekről számoltak be a szemtanúk, közvetlenül a rengés előtt. A videón jól látszik, hogy a jelenség nem csupán néhány pillanatig volt érzékelhető, hanem hosszú percekig.

A fényeket több tucat szemtanú látta, és kamerával is megörökítették.

A fények felhőkre hasonlítottak, azzal a különbséggel, hogy a szivárvány különböző színeiben világítottak. A szemtanúk fényekről szóló beszámolói tehát csak nem akartak szűnni, mi több, egyre több beszámoló állította: fényeket láttak közvetlenül a földrengések előtt. Az elmúlt évek nagy földrengéseinél mindenhol leírták a jelenséget.

Ma már több fogalma van a tudománynak arról, hogy pontosan mi okozhatja, azonban 100%-osan egyik elméletet sem bizonyították.

A jelenség eredete a kőzetrétegek kristályszerkezetére vezethető vissza: a nagy nyomásnak kitett kőzetekből elektromos energia szabadul fel.

Rejtélyes robbanások

Az 1886-os Charleston környékén bekövetkezett földrengés közel hetes erősségű volt, és kegyetlen nagy pusztítást hagyott hátra maga után.

charleston-foldrenges

Több szemtanú - vagy inkább fültanú - számolt be róla, hogy a rengés előtt hetekig hallani lehetett titokzatos robbanásokat a távolban, melyek forrását senki sem tudta beazonosítani.

A robbanások leginkább az ágyúdörgéshez voltak hasonlóak, és félóránként óránként hallani vélték a helyiek a különös dörrenéseket.

Mivel a területen sohasem mértek semmiféle szeizmikus aktivitást, a helyi tanács azt sejtette, hogy a folyamatos bombázások és robbantások válthatták ki a földrengést, de ez csak egy elmélet volt a sok közül, és ténylegesen még ma sem tudni, mi válthatta ki a pusztító katasztrófát az egyébként csendes környéken.

video földrengés


Megtekintések száma: 14491





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet