6 hihetetlen titok, mely megrengetheti a valóságunkról alkotott képed

2017. március 29., szerda




Léteznek olyan dolgok, amik ha bebizonyosodnak, mindent megváltoztathatnak.

A világ talán nem az, aminek látszik. Mi van, ha minden, amit ismersz, csak egy illúzió? És mi van, ha még az emberi történelem is el lett hazudva? Összeszedtünk néhány olyan lehetséges titkot, melyek közül, ha bármelyik is bebizonyosodik, az mindenkiben megrengetheti az önmagáról, és a világról alkotott képét.

Szimulált világban élünk

Az utóbbi években nagyon sokat lehet hallani arról, hogy szimulált világban élünk. Vagyis a világunk egyáltalán nem valóságos, és az egész csak egy mesterséges illúziókeltés. Még maga Elon Musk is azt mondta egy interjúban, hogy szerinte annyira ésszerűen, logikusan épül fel MINDEN a világban, hogy az szinte biztosan az intelligens tervezés bizonyítja.

Vagyis ezt a világot, melyben élünk, valaki egyszer létrehozta, megalkotta. Mi pedig valójában nem is létezünk benne, minden csak egy szimuláció, mint egy nagy számítógépes játékban.

A kozmikus háttérsugárzásban felfedezett anomáliák egy része szintén azt sejteti, amire a tudósok nemrég rájöttek: hogy nincs is valójában távolság, vagyis a távolságnak, és a mélységérzékelésnek csak az illúziója van meg. Ez pedig egy nagyon erős jel arra, hogy a világunk sem lehet valós...

Multiverzumok

A multiverzumok elmélete kimondja, hogy nem csak a mi univerzumunk az egyetlen, mely annak idején az ősrobbanással létrejött hanem végtelen számú variánsa van. Az ugyan nem tiszta, hogy ezen párhuzamos univerzumok vajon egy az egyben a mi univerzumunk különböző verziójú leképezései, melyekben apró eltérések vannak, vagy teljesen új, és teljesen más világok.

A téridő plazma szerkezete arra utal, hogy valóban lehetnek más világok is. Ráadásul rejtélyes módon az univerzumunkban a gravitáció a többi erőhöz képest indokolatlanul kicsi. Ezt a gyengeséget semmivel nem tudták megmagyarázni a tudósok, így a mai napig nagy talány, de egy felvetés szerint más univerzumokban éppen a gravitáció az, ami elnyomja a tövi erőt, és más erők indokolatlanul kis hatásúak.

A tudomány ma még nem áll készen, hogy fellebbentse a fátylat a multiverzumok létezéséről, de ha léteznek, a jövőben rá fogunk valahogyan jönni.

Időutazás

Az időutazás lehetősége az egyik legérdekesebb kérdés, ami mindig is foglalkoztatta az embert. Sokáig úgy gondolták a fizikusok, hogy lehetetlen, ma már azonban egyre inkább afelé haladnak az eredmények, hogy ők is elgondolkodtak: lehetséges, hogy mégis meg lehet oldani az időben előre és hátra való utazást.

Az egyik megoldás az, hogy időutazás során egy alternatív idősíkot hozunk létre, egy másik univerzumot, melyben a megeszközölt változások mennek végbe. Így végtelen számú idősíkra hasíthatunk egy adott világot - a jelenlegit.

Egy másik elképzelés szerint a világ folyamatai eleve úgy mentek végbe hogy azt az időben való visszautazás során sem tudjuk jelentősen megváltoztatni. Vagyis egyszerűen nem lennénk képesek megölni a saját nagyapánkat, mert mindig közbejönne valami nem várt esemény, vagy tényező. Ma már részecskéknél is megfigyelték, hogy az információ képes a jövőből megérkezni, vagyis az ő viszonylatában a múltban kikötni.

Egyszer talán tényleg lehetségessé válik az időutazás, ami mindent megváltoztathat.

Léteznek más dimenziók

Más dimenziók léte nagyon is lehetséges, de még nem bizonyított. Habár az időt magát úgy ismerjük sokszor, mint egyfajta negyedik kiegészítő dimenziót, valójában mi, mint 3 dimenziós lények, egyszerűen nem vagyunk képesek elképzelni egy háromnál, vagy ennél több dimenziós teret.

Léteznek modelljeink hat, vagy akár 14 dimenzióra is, de ezek csak elméletek, és felfoghatatlanok számunkra.

Talán egyszer valahogyan mégis kifundálja az emberiség a tudomány által, hogyan lehet érzékelni a többi felsőbb dimenziók? Vagy mindörökké a 3 dimenziós tér rabjai maradunk?

Elhazudott történelem

Vannak olyan emberek, történészek, és régészek, akik meg vannak arról győződve, hogy a történelmet elhazudták. Vagyis nem abban a korban élünk, amiben azt állítják, hogy élünk, és az emberiség múltja is rejtegethet olyan dolgokat, amik teljesen más megvilágításba helyeznék az eredetünket.

Rengeteg olyan lelet került már elő a földből, melyek arról árulkodnak, hogy nem is az ember volt az első humanoid faj itt a bolygón.

Más leletek pedig azt sejtetik, hogy az ember az ókorban az idegen lényekkel köthetett szövetséget, és a mai technikát meghazudtoló technológia lehetett a birtokában. Ha ezek közül egy is bebizonyosodik, mindenképp át kell írni a történelemkönyveinket.

Hamis valóság

A hamis valóság elmélete nem teljesen egyezik a szimulált világgal. A szimulált világon belül az illúziót ugyanis valóságként fogjuk fel.

De mi van akkor, ha a világ valódi, csak nem az, aminek látszik? Úgy értjük, hogy a világ talán csak illúziók sorozata, összessége. Honnan tudod, hogy a piros szín neked is ugyanolyan pirosnak látszik-e, mint a másiknak? Ezt nevezik szubjektív valóságnak. vagyis a szubjektív valóság mindenkinél eltér egy kicsit.

Ez pedig végső soron azt jelenti, hogyha nem lenne kollektív tudat, mindannyian más-más valóságban élnénk: a sajátunkban. Érdemes elgondolkodni rajta.

rejtély rejtélyek időutazás szimulált világ párhuzamos világok multiverzumok


Megtekintések száma: 156019





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet