6 újabb ismeretlen eredetű rádiójelet fogtak a mélyűrből – Idegenek próbálják felvenni velünk a kapcsolatot?

2021. január 1., péntek




Mindegyiket ugyanabból a jól meghatározható irányból, és mindegyik gyors, rövid ideig tartó jelsorozat volt. Egyelőre nem tudják meghatározni az eredetét, és azt, hogy mesterséges üzenet-e. A jelek a Szekeres csillagképből érkeztek 3 milliárd fényév távolságból.

Idegen rádiójelek?

M van, ha most valóban idegenek próbálják felvenni az emberiséggel a kapcsolatot? Nem kizárt, és talán elég régóta figyelhetnek minket ahhoz, hogy célzott, rövid ideig tartó, de intenzív rádiójeleket küldjenek Földünk felé.

A jelek forrását most sikerült megállapítaniuk a kutatóknak, így jó esély lehet rá, hogy a közeljövőben sikerülhet újabb üzeneteket befogni, már ha lesznek ilyenek.

A különleges rádiójelek 3 milliárd fényévnyi távolságból érkeztek, méghozzá a Szekeres csillagkép irányából. Egymást követően, hat ilyen rövid, de erős jelsorozat érkezett.

A Jelsorozatok természetét megvizsgálva a tudósok nem zárták ki a mesterséges eredetet, vagyis könnyen lehet, hogy egy idegen civilizáció üzenetét foghattuk be.

További 11 megmagyarázhatatlan jelsorozat

Ez még nem minden. A jeleket 11 kisebb erejű, kevésbé érzékelhető jel előzte meg, melyet az utólagos mérési adatokból derítettek ki.

A szkeptikusok szerint nem egy mesterséges jelsorozatról van szó, és a jelenség nem lehet egy idegen civilizáció.

Sokkal inkább tűnik egy fiatalabb neutroncsillag jelének. A 43 milliárd éves távolság valóban következtethet arra, hogy egy természetes folyamatból adódó jelsorozat lehet, azonban ez még önmagában nem magyarázná azokat a szabályosságokat, amiket észrevettek a szakemberek a jelsorozatban.

A jelek egyértelműen egy olyan rendszeresebb eseménysorhoz köthetőek, mint amit egy civilizáció hozhatna létre, például meghatározott időnkénti jelsugárzás, és nem egy robbanás, vagy összeomlás, mint amilyeneket egy fiatalabb neutroncsillag produkálhatna.

Ugyanakkor a felfedezést tevő kutatók egyike már fel is vette a kapcsolatot a SETI vezetőségével, hogy segítsen tisztázni a jelek eredetét, és természetét.

Nagyon messze vannak

Sokak szerint, még ha ki is derül, hogy mesterséges eredetűek a jelek, biztosra csak akkor lehetne megmondani, ha elutaznánk oda, vagy felvennék velünk a kapcsolatot.

Ehhez azonban meg kellene fejteni az üzenetet, és dekódolni annak tartalmát, logikát keresni a látszólag értelmetlen jelhalmazban.

Mindennek tetejében a feltételezett civilizáció olyan messze lenen tőlünk, hogy talán soha nem lennénk képesek egymás között üzenni. A milliárd fényév távolság azt jelenti, hogy 3 milliárd évig tart a fénynek elérni ide hozzánk onnan.

Jelenlegi tudományos ismereteink szerint márpedig a fénynél sebesebben semmi sem haladhat. Így egy 3 milliárd évvel ezelőtt él civilizáció üzenetét foghattuk, mely könnyen lehet, hogy azóta továbbállt az adott helyről, vagy kipusztult.

Mások azonban bizakodóak a kérdést illetően, és úgy vannak vele, hogy a 3 milliárd év alatt olyan technikai fejlődésen mehettek keresztül, hogy valójában csak néhány évtizedes csúszású adásokat, jeleket képesek sugározni magukról az űr mélységeibe.

rejtély rejtélyek idegen idegenek


Megtekintések száma: 56058





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet