64 közeli csillag körül létezhetnek mesterséges megastruktúrák

2017. május 21., vasárnap




A csillagászok többé kevésbé megerősítették, hogy idegen civilizációk tanyázhatnak a Föld közelében.

Úgy tűnik, hamarosan végleges választ kaphatunk arra a kérdésre, hogy egyedül vagyunk-e a világegyetemben. Minden jel arra mutat ugyanis, hogy ez nincs így.

Nemrégiben A Tabby csillagra figyeltek fel pár éve, mivel szokatlan fényjelenségeket kezdett el produkálni. Erről mára kiderült, hogy valószínűleg nem természetes jelenség okozza, hanem egy úgynevezett Dyson-gömb, ami egy hatalmas, mesterséges elméletben létező megastruktúra.

Ilyet építene egy idegen civilizáció, ha tovább szeretne fejlődni, és fönn szeretné tartani magát, így a Nap, vagy az adott csillag köré egy energia elnyelő gömböt épít.

Az új elméletek szerint azonban ezek a Dyson-gömbök sokkal inkább egy lapos diszkre hasonlítanak, mintsem valódi gömbre.

És ez még nem minden: a tudósok 64 csillag esetében úgy sejtik, találtak is ilyen mesterséges megaépítményeket.

Ez igen jelentős szám és ezek a csillagok közel is vannak hozzánk, de hozzá kell tennünk, hogy ez a közelség csillagászai léptekben mérhető, tehát valójában ég így is ezer éveket kellene mai technológiával utaznunk, hogy a odaérjünk hozzájuk.

A nagy kérdés természetesen az, hogy valóban Dyson-gömbökről van-e szó.

A legtöbb kutató abban egyetért, hogy az elkövetkező 5-10 évben olyan áttörés várható, melynek segítségével képesek leszünk olyan messzire elnézni az eszközeinkkel, hogyha valóban ott vannak ezek a struktúrák, akkor meg is tudjuk figyelni azokat.

Az persze már más kérdés, és a jövőre fog tartozni, hogy ezen struktúrák építői mikor, és hogyan vehetnék fel velünk a kapcsolatot.

Vagy egyáltalán: ártó vagy barátságos szándékúak lesznek?

Ezért az emberiségnek mindig is meglesz a hihetetlen kockázata azzal kapcsolatosan, hogy nem-e szabadít rá a bolygóra egy inváziós szándékú földönkívüli fajt.

Stephen Hawking korábbi állításai alapján ugyanis előfordulhat, hogy azért ilyen "csendes" a kozmosz, mert a fejlettebb civilizációk inkább rejtőzködnek és hallgatnak, nehogy olyan fajok találjanak rájuk, melyeknek árt szándékaik vannak...

Ugyanis egyes kutatások megcáfolták azt a korábbi hiteltelen dogmát, hogy a magasabb intelligencia magával vonja a felelősségtudatot is, így minél intelligensebb egy faj, annál kevésbé agresszív, negatív szándékú.

Vagyis nagyon kell majd vigyáznunk az első kapcsolatfelvételnél, hogy jó lóra tegyünk. Különben pokoli dolgok kezdetét jelenti majd számunkra az, hogy kiderül: nem vagyunk egyedül a világegyetemben…

OSZD MEG másokkal is!

tudomány idegen civilizációk csillagászat űrkutatás dyson-gömb


Megtekintések száma: 135478





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet