7 hihetetlenül érdekes tény az emberi testről, melyet sohasem gondoltál volna!

2016. augusztus 19., péntek




Az emberi test hihetetlen csodákra képes, és olyan tények lelőhelye, melyeket ha megismersz, teljesen le fogsz döbbenni. Tudtak például, hogy az emberi tüsszentés sokkal gyorsabb, mint egy átlagos autó százon felül? Vagy azt, hogy életed során annyi nyálat termelsz, hogy abba több száz ember is bele tudna fulladni? És mennyire barátkozol meg azzal a bizarr gondolattal, hogy te magad is - ha csak egy rövid ideig is - voltál már a másik nem képviselője? 7 hihetetlenül érdekes tény az emberi testről, melyet sohasem gondoltál volna!

Az emberi szem, avagy hány megapixelben látunk

Hihetetlen, de a szemünk felbontásával, részletgazdag képével - melyet egyébként az agyunk rak össze értelmes képpé - semmi sem vetekedhet, még a legújabb, szuper kategóriás profi fényképezőgépek sem.

univberzum-titka

Az emberi szem ugyanis ha megapixelben számolunk, sokkalta meghaladja a mai mobiltelefonok 5-20 megapixeles felbontását. Az általunk látott kép még a profi fényképezőgépeket is lealázza, melyek akár 80 megapixelben is képesek fotózni.

A szemed hozzávetőlegesen egy 576 megapixeles képet lát. Jelenleg a legmagasabb felbontású fényképezőgép, a Mamiya DSLR, 80 megapixeles.

Emberi nyáltermelés, mellyel medencéket lehetne megtölteni

Hihetetlen, de életed egésze alatt átlagosan körülbelül 250.000 liternyi nyálat termelsz. Ez elég lenne 2 medence feltöltéséhez.

Vagyis ez azt jelenti, hogy több száz embert tudnál belefojtani saját nyáladba az életed végén.

Ez az életkép persze elég morbid, de jól szemlélteti, hogy életünkben mennyit csorgatjuk - akár szó szerint is - a nyálunkat. Elképesztően sok termelődik, és egyes személyeknél ez jóval több is lehet, mint az átlag.

Az emberi tüsszentés, melyért megbüntetnének gyorshajtás miatt

Ha az emberi tüsszentés, mely kijön belőled egy autó lenne amit te vezetnél, hamar azon kapnád magad, hogy az első pár kilométer után rendőrök loholnának a nyomodban.

tusszentes

Félreállítanának, és elmagyaráznák, hogy ekkora sebességgel életveszélyes száguldozni még a legszélesebb autópályán is.

Az emberi tüsszentés ugyanis elérheti a 160 km/h sebességet is. Vagyis pillanatok alatt meg tudna előzni egy az autópályán átlagos sebességgel közlekedő autót.

Okosabbak vagyunk, mint a legokosabb gép

Ma, a modern koriban a robotok világa fenyegetően hat az emberi elme határiaira, és alapjaiban kérdőjelezheti meg képességeinket. Azonban azt kevesen tudják, hogy az agy teljes teljesítményét vizsgálva igen meglepő eredményre juthatunk, az emberi agy javára.

Ha ugyanis agyunk egy számítógép lenne, akkor 38 ezer trillió művelet elvégzésére lenne képes egy perc alatt. A világ legokosabb számítógépe, BlueGene ennek mindössze 0,002%-át tudja végrehajtani.

Az USA lakosságának megfelelő sejt jön létre bennünk

Tudtad, hogy a testet egyfajta sejtkeltetőként is működik? Amellett, hogy életben tartjuk saját magunkat, rengeteg új sejtet hozunk létre, a régieket pedig eltakarítjuk magunkból.

A sejtszaporulat annyira gyors és erőteljes, hogy minden 13. percben előállítjuk az USA teljes lakosságának megfelelő 24 milliós lélekszámú sejtmennyiséget.

versejtek

Ez hihetetlen mennyiség, és gondoljunk bele, alvás közben is dolgozik szervezetünk. Furcsa belegondolni, hogy milliónyi aprócska sejtéletnek adunk életet minden egyes negyed órában.

Mindannyian álmodtunk már anyukánkkal közösen

Bármennyire is elképesztően hangzik, mindannyian álmodtunk már közösen anyukánkkal, mikor még a hasában voltunk. Az ember ugyanis már születése előtt is képes az anyaméhben álmodni.

Sok kutató szerint ezen álmok egy része néha közös az anya álmaival, vagyis gyakorlatilag saját anyukánkkal álmodunk néha éjszakánként.

Talán ezek az álmok később meg is határozzák, ki lesz belőlünk, milyen ember?

Szemeink és füleink különleges képessége

Tudtad, hogy a szemünk soha nem nő az életünk során? Na persze ez az újszülött korra az új kutatások szerint nem teljesen igaz, de mikor már eltelt egy kis idő, életünk végezetéig nem fog a szemgolyónk térfogata változni.

emberi-ful

Ellenben fülünké és orrunké, melyek életünk végéig nőni fognak.

Igaz ez a növekedés annyira csekély mértékű, hogy sokan szinte észre sem vesszük. Ezért nem árt tudni, hogy nem azért van egyre nagyobb orrunk, mert sokat hazudunk, hanem mert min él öregebbek vagyunk, annál többet fog nőni.

érdekes hihetetlen érdekesség emberi test


Megtekintések száma: 27197





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet