7 megdöbbentő tény a macskákról

2020. december 30., szerda




Ezeket a dolgokat sosem gondoltad volna házi kedvencedről!

Nem elég, hogy nemrég kiderült, hogy rendkívül okos állatok, de állandóan talpra esnek, és a dorombolásukkal, mint olyannal a mai napig zavarba ejtik a tudományt.

Még mindig nem tudni ugyanis, hogy pontosan hogyan csinálják. Íme, 7 érdekes, már-már megdöbbentő tény a macskákról.

1. A kutyákkal ellentétben a macskák nem annyira édesszájúak. Nem arról van szó, hogy időnként egy-egy macska ne szeretné a fagyit, de a kutyák között sokkal hamarabb találunk vállalkozó szellemű jelentkezőt a megmaradt tortánk, vagy süteményünk elfogyasztásához.

Ezért feltehetően egy genetikai mutáció felelős, de a konkrét okokat még nem sikerült feltárniuk a genetikusoknak.

2. A macskák nem csak ebben különböznek a kutyáktól, hanem a hangképzésben is. Ez azt jelenti, hogy a macskák legalább 100 féle hangot képesek létrehozni szájszervükkel, vagyis 100 különböző hangot tudnak magukból kiadni.

Ez kutyák esetében mindösszesen 10 jól megkülönböztethető hangot takar, amivel valljuk be, nem veszik fel a macskákkal a versenyt.

3.Egyiptomban mélyen tisztelik és tisztelték a macskát, mert túlviláginak tartották. Volt, aki azt gondolta, hogy a túlvilág kapuinak őrzői ezek az állatok, és mindig is nagy becsben tartották őket.

1888-ban 300.000 macska mumifikált tetemére bukkantak egy ősi egyiptomi temetőben, ez is arról árulkodik, hogy a macskák helye az egyiptomi társadalomban igen előkelő helyen volt.

4. A macskák ugrási képessége a legbámulatosabb, szinte az összes emlős képességeit megelőzik. A mérések szerint ugyanis a magasságuk legalább ötszörösét is képesek megugrani.

Ez azt jelentené, mintha egy átlagos, 170 centiméteres ember 8 és fél méter magasra tudna felugrani, ami hatalmas magasság a testünk magasságához képest.

5. Hihetetlen, de még mindig nem tudott rájönni a tudomány, hogy a macska pontosan hogyan is dorombol. Rengeteg elmélet van rá, de senki sem tudja pontosan, hogyan is zajlik le, mert egyik elméletre sem találtak meggyőző bizonyítékokat.

Ez egy berregő-vibráló, 25 és 150 Hz közé eső frekvenciájú hangjelzés, mely általában az állat elégedettségét jelzi. A legvalószínűbb, és általánosságban elfogadott elmélet, hogy a hang az állat gégéjében jön létre, a hangszalagok ritmikus megfeszítésével és elernyesztésével. Az agy a hangszalagokhoz futó idegekkel üzenetet küld, amelynek hatására a szalagok másodpercenként hússzor-harmincszor is megfeszülnek, majd elernyednek.

6. És ha már dorombolás: a macska dorombolása képes gyógyítani, és ezt a gyógyító erőt már több ízben kutatásokkal is sikerült alátámasztani, vagyis szakirodalma van a macskák bio-mechanikus gyógyító dorombolásának kedvező hatásainak.

1996-ban Dr. Clinton Rubin és munkatársai azt találták, hogy kis erősségű, 20-50 Hz közötti frekvencia növelte a vastag bordák csontsűrűségét. Egy kutatásban baromfiakat napi húsz percig vibráló felületre helyeztek, és azt találták, hogy a csontozatuk erősebb lett

7. A macskák igen szapora állatok, és ebben a tekintetben van egy rekorderük is Egy Dusty névre hallgató nőstény macska ugyanis világrekordba beillő mennyiségű kismacskát hozott a világra.

Összesen 420 utódja volt, ami nálunk embereknél aligha lenne elképzelhető, de sok más emlős állat tekintetében is igen magas ez a szám.

érdekes érdekesség állatvilág


Megtekintések száma: 93024





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet