80 millió embert láthat el árammal egy energiasziget

2017. március 11., szombat




A különlegesen forradalmi mesterséges sziget éveken belül elkészülhet.

Dánia, Hollandia és Németország létrehozna egy mesterséges szigetet az Északi-tengeren, az oda telepített szélfarm pedig 80 millió ember áramellátását biztosíthatná, írja a Local.

Az energiaszigetet az úgynevezett Dogger-padon, Anglia keleti részétől 100 kilométerre építenék meg.

A Dogger-pad egy nagy kiterjedésű homokpad az Északi-tengerben. A terület viszonylag alacsony tengerszint feletti magassága és a sok szél ideális hellyé teszi a zöld energia termelésére.

A leendő energiasziget hat négyzetkilométer lenne, és körülötte több ezer szélmalmot telepítenének, amik mind a szigeten lévő energiaelosztóhoz kapcsolódnának.

A dán Energinet.dk, illetve a holland és német TenneT villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító társaságok március 23-án fognak aláírni egy szerződést, ami után közösen elkezdhetik kidolgozni a projekt megvalósítását.

Az elsődleges cél a sziget és az energiaelosztó létrehozása, ami 30 gigawattnyi (GW) áramot lenne képes összegyűjteni, hosszútávon pedig a 70-100 GW a cél.

A 70 GW elég lenne 80 millió ember áramellátásának biztosítására, ami közel négyszer annyi, mint Dánia és Hollandia teljes lakossága.

Forrás: index.hu

tudomány technológia technika érdekes érdekeség


Megtekintések száma: 196478





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet