A Biblia tévedett: Jézus nem is ott született, ahol leírták?

2017. március 19., vasárnap




Elképzelhető, hogy Jézus teljesen máshol született. Ez alapvetően változtathatná meg a Jézus üzenetével kapcsolatos téziseket.

Jézus, és az ő születésének momentuma a világ egyik legérdekesebb története, és egyben a legnépszerűbb is. A világon ugyanis a világon a legtöbb keresztény ismeri, és tisztában van azzal, hogy hol született Jézus.

A Bibliai elbeszélések szerint Isten fia egy istállóban született, ahol József és Mária szállást kért aznap éjszakára, amikor a kicsi Jézus a világra jött.

Egy korábbi lelkészképző iskola dékánja azonban a feje tetejére forgatná a hitvilágot, ugyanis azt állítja, hogy jézus nem egy istállóban született meg, és a Biblia tévesen ír istállóról, vagy szándékos félrevezetésről lehet szó.

Ian Paul szerint egyáltalán nem biztos, hogy Jézus valóban istállóban született, és erre bizonyítékokkal is tud szolgálni.

Szerinte ez egész egy félrefordításon alapszik. A görög szó, kataluma, amit fogadóként fordítottak, valójában nem ezt jelenti. Paul szerint ez a magánházak központi helyiségének a neve, a fogadóra egy másik kifejezést, a pandocheiont használta az ógörög nyelv.

Valószínű, hogy nem találtak helyet más fogadókban, és abban az ominózus fogadóban sem, amiről a Biblia is ír. Azonban sokak szerint eleve ellentmondásos, hogy miért akartak fogadóban megszállni, amikor azért indultak el Betlehembe, mert rokonaik éltek ott akiknél megszállhattak.

Egy korabeli szokás szerint ilyenkor a családnak mindig is a legközelebbi rokonoknál, hozzátartozóknál kellett megszállnia, nem pedig idegeneknél, fogadókban.

Így már kicsit érthetőbbé válik, hogy miért kaphattak Józsefék egy ház lakószobájában menedéket, ahol végül a kis Jézus megszülethetett.

Erre a korabeli leletekből fennmaradt házromok, és történelmi dokumentumokban leírt szokások mind bizonyítékul szolgáltak.

Sőt, egyes júdeiai otthonokban ma is egyetlen központi helyiségben alszanak a családok, és régen ide hozták be az állatokat is. A kétszintes helyiség alsó részén voltak az állatok, a felső szinten pedig a család tagjai.

Gyakran volt egy harmadik része is ennek a központi helyiségnek, ami lehetett egy fedett rész a ház tetején is - ide a vendégeket helyezték el. Ian Paul szerint ez utóbbi volt már tele, így József és Mária a központi lakószoba azon részén kapott helyet, ahová az állatokat is behozták éjjelente.

Már az 1500-as években is előálltak egy hasonló elmélettel, méghozzá egy spanyol teológus. Akkoriban azonban az egyház tűzzel-vassal irtottak azokat, akik másként mesélték el történetüket.

Végső soron sokan megkérdezhetitek, miért ekkora jelentőségű dolog, hogy Jézus nem egy istállóban született, hanem egy zsúfolt magánház központi helyiségében, rengeteg emberrel körülvéve?

Nos, Jézus, valamint az evangéliumok üzenete válik ezáltal teljesen logikussá, és értelmezhetővé, miszerint Isten az emberek felé fordult, és az emberek közé küldte a fiát.

Vagyis Jézus nem egyfajta törvénytelen gyermekként jött létre az elmélet szerint, és nem volt kitaszított, akit bújtatni kellett. Sokak szerint az egyház tudott a félrefordításról, de nem korrigálták, és így terjedt el végül a messiás története.

Később pedig egyetlen apró kétely sem merülhetett fel a Szent könyvben leírt dolgokkal kapcsolatban, hiszen ha kiderülne, hogy pontatlanságokat tartalmaz, az alapjaiban kérdőjelezhetné meg a Bibliában leírt dolgok nagy részét.

rejtély rejtélyek vallás jézus isten biblia


Megtekintések száma: 83840





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet