A CDC jelentése a veszélyes magyar csapvízről Amerika szerint hiteles és helytálló!

2017. augusztus 1., kedd




Vajon kinek higgyünk, és miért?

Mint ismeretes, nemrégiben írtunk arról, hogy az Amerikai Járványügyi Hivatal – CDC – közzétett egy térképet, mely egy alapos, nagyon átfogó és pontos kutatás alapján készült. A térképen nagy gonddal jelölték, mely országokban biztonságos, azaz iható a csapvíz, és melyekben nem.

Óriási felháborodást keltett a jelölés, miszerint hazánk nem esik bele abba az intervallumba, ahol biztonságos a csapvíz, tehát emberi számára fogyasztható.

Amagyar hatóságok és illetékes szervek ugyanakkor ezt cáfolták, szerintük nem kompetens a tanulmány.

Jelenleg pedig ott tart az ügy, hogy senki sem tudja, valójában kinek is van igaza, és miért. ugyanis mindkét fél részéről meglennének az indítékok a saját állításukra.

A Magyar Vízközmű Szövetség szerint ma Magyarországon két tucat településen okoz gondot az ivóvíz magas arzén- és ammóniumtartalma, de alapvetően fogyasztható a magyar csapvíz.

Az Amerikai Járványügyi Hivatal (CDC) friss jelentése szerint Európa több országában, köztük Magyarországon, Szlovákiában, Horvátországban, Szerbiában sem ajánlott a csapvízből inni. Sokan arra figyelmeztetnek, hogy az amerikai tanulmánynak talán érdekében állhat ilyet állítani, mert ez is egyfajta gazdasági befolyásolási stratégia.

Külön érdekes, hogy többet között Görögországban jobb a víz, mint itthon, amit sokan nehezen tudnak elképzelni.

Az is érdekes, hogy a Magyra víz egészen eddig mindig világszínvonalúnak számított. Ezért is gyanús mások számára a tanulmány.

Hazánkban a vezetékes ivóvíz minőségi követelményeit európai uniós irányelven alapuló kormányrendelet szabályozza. Az ivóvízzel szemben az alapvető elvárás, hogy mentes legyen a kórokozóktól, valamint az egészséget károsító kémiai és fizikai anyagoktól. A csapvíz az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer.

A magyarországi ivóvíz presztízsének, valamint a szolgáltató vállalatoknak a védelme érdekében a magyar hatóságok szerint fel kell lépni, és nem szabad engedni, hogy Amerika így - ilyen hamis tanulmányokkal - keltse rossz hírét a magyar víznek.

Ugyanakkor van egy másik vetülete is ennek az egésznek. Az amerikai hatóságok az este kapcsán azt állítják, hogy a tanulmány a lehető legpontosabb, és semmi kétség sem férhet hozzá, hogy valós adatokat tartalmaz.

Lehet, hogy a hazai hatóságok és a vízszövetség csak nem meri bevallani a nyilvánvalót - mert tartanak attól, hogy a vízfogyasztás drasztikus mértékben eshet. Ezt állítja a másik oldal.

Hogy vajon kinek van igaza? Nem tudni, de lehet, hogy csak arról van szó, hogy a friss és jó minőségű magyar vízre - illetve annak beszüntetésére - fáj az amerikaiak foga.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes hihetetlen feltáró élelmiszeripar felháborító


Megtekintések száma: 30292





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet