​A coviddal 94,5 százalékban megegyező új vírust fedeztek fel

2021. április 2., péntek




Mit gondoltok, miben izolálták és hol?

Nem meglepő, hogy az RpYN06 jelű vírust egy denevérben azonosították.

Szinte teljesen megegyezik a SARS-CoV-2-vel, vagyis a világjárványt okozó koronavírussal egy Kínában felfedezett új denevérvírus, írja a Daily Express.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábban arra figyelmeztetett, hogy az egyelőre elméleti X-kórt, mely valamikor a jövőben a tudósok feltételezései szerint hatalmas pusztítást végezhet, könnyen okozhatja egy, a Covid-19 kórokozójához hasonlóan állatról emberre átkerülő vírus.

A Shangdong Egyetem és a Shangdong Orvostudományi Akadémia kutatói szerint

az egyelőre RpYN06 névre keresztelt újonnan felfedezett kórokozó 94,5 százalékban megegyezik a világot egy éve letaroló koronavírussal. Ez különösen azért aggasztó, mert eddig egyetlen denevérben vagy más állatban talált vírus sem volt olyan szerkezetű, mint a SARS-CoV-2.

A most felfedezett kórokozó tüskefehérjéje azonban szinte teljesen ugyanolyan, mint a világszerte immár harmadik járványhullámért felelős társáé. 

Márpedig a tüskefehérje kulcsfontosságú a terjedésben, ugyanis a vírus burokrészén található fehérjével kapcsolódik a kórokozó a gazdatesthez, így akár az ember sejtjeihez is.

A kínai tudósok 2019 és 2020 során Jünnan tartomány 23 denevérfajának összesen 411 mintáját vizsgálták. 

Az eredmények alapján összesen négy, a SARS-CoV-2-höz hasonló vírust azonosítottak. 

Ezek közül az RpYN06 szinte teljesen megegyezik a már emberre átugrott zoonózissal, a másik három ehhez képest csak közeli rokonságot mutat a világszerte eddig több mint 2,6 millió ember haláláért felelős testvérével.

A kutatók kiemelték:

a SARS-CoV-2 rokonai szabadon köröznek a Kína déli és délkeleti részén élő vadállatokban.

A tanulmányt azzal zárják, hogy elengedhetetlen a régióban előforduló állatfajok alaposabb megfigyelése, mert így könnyebben lehet ellenőrizni az esetlegesen állatról emberre átkerülő vírusokat is a jövőben.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 6551





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet