A csernobili katasztrófa brutális utóhatásait fedezték fel

2021. április 3., szombat




2014 és 2016 között olyan ijesztő dolgot fedeztek fel Csehországban, amire senki sem számított.

A csernobilban annak idején bekövetkezett atomkatasztrófa a világtörténelem legsúlyosabb atomkatasztrófája volt. Szerencsére az egyetlen, mely tényleg nagyon komoly károkat okozott.

Benne volt a levegőben - szó szerint - hogy a fél bolygót ki fogja irtani az ott keletkező, majd szétszóródó radioaktív felhő.

Hozzá foghatóan súlyos atomkatasztrófa talán csak a Fukusimában található atomerőmű felrobbanása volt, mely egy hatalmas földrengés során keletkezett cunami hatására sérült meg.

Mindkét katasztrófának évekkel később is voltak komoly környezetromboló hatásai, azonban a csernobili katasztrófa olyan mély lábnyomot hagyott a környéken, hogy ott még napjainkban is igen erős dózisú sugárzást lehet mérni egyes helyeken.

A kutatók azonban nemrég, 2014 és 2016 között folytatott megfigyelések során olyan dologra bukkantak, ami rendkívül ijesztő volt.

Ugyanis a szóban forgó időszak alatt rengeteg állatot vizsgáltak meg, főleg vaddisznókat, és más állatokat.

A vizsgálati eredmények azonban teljességgel ledöbbentették a kutatást végző szakembereket. Kiderült ugyanis, hogy az állatok 47%-a erősen radioaktív.

Ez még nem minden. Úgy néz ki, hogy a radioaktív fertőzést csak nemrég kaphatták el.

Arról van szó ugyanis, hogy magas a vaddisznók húsában a Cézium–137-es izotóptartalom. A radioaktivitás forrása nem a disznók – tehát nem a csernobili katasztrófa idején fertőződtek meg –, hanem az élelem, amit manapság elfogyasztanak.

Vagyis rengeteg még a Csernobil környéki növényzetben, és erdőségben fellelhető radioaktív sugárzás. Milliárdnyi ilyen, mutációt és mérgezést okozó részecske jut be a táplálékforrásokkal együtt az állatok szervezetébe, amik aztán tovább vihetik a sugárfertőzést.

Az egész azért történhetett meg, mivel nagyon nagy tél volt, az állatok rákényszerültek arra, hogy mélyebb talajrétegekben keressenek élelmet.

Itt pedig rengeteg olyan növényi bomladék, és fejlődő növény volt még, ami magas radioaktív részecskeszámmal rendelkezett.

Annak ellenére is, hogy annak idején itt is végigvonult a radioaktív felhő, de ennek már három évtizede.

Egyelőre nincs ok aggodalomra, ugyanis nagy valószínűséggel időszakos jelenségről van szó, mindazonáltal nagyon aggasztó, hogy közel 3 évtizeddel később is előfordulhat ilyen.

Ez az eset megint rávilágított arra, hogy mekkora tragédia következett be, amikor felrobbant az erőmű aznap éjszaka.

A katasztrófa utóhatásai ugyanis még ma is érződnek, és újra meg újra felszínre bukkannak, emlékeztetve az emberiséget arra, hogy az atomenergia egyáltalán nem játék, és talán le kéne állni vele, míg meg nem kísértjük újra a sorsunkat.

katasztrófa tudomány


Megtekintések száma: 259591





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet