A dalai láma tudata mesterséges intelligenciaként élhet tovább

2017. április 24., hétfő




Virtuális térben születhet újjá.

A buddhista kozmológia egyik alapköve az újjászületés. Az elmélet szerint halálkor a tudat (vidzsnyána) elválik a testtől, és egy új személyben születik újjá, de ez a tudat már nem ugyanaz, mint az előző volt – igaz, nem is teljesen különbözik.

A lényeg, hogy a kozmológiájuk szerint az újjászületés bármilyen formában megtörténhet: lehet, hogy növényként, állatként, vagy emberként születünk újjá.

Sokak szerint csak ősi babonákról van szó, és tény, hogy a vallások közül a buddhizmos az egyik legnyitottabb. Rugalmas eszmerendszere sokmindent befogad, alkalmazkodik, ebben rejlik hatalmas sikere és túlélése az évezredek távlatában.

Amikor egy XVIII. századi keresztény misszionárius, Ippolito Desideri Tibetbe látogatott, hogy áttérítse a buddhistákat a kereszténységre, kedvesen fogadták, és beleegyeztek, hogy meghallgassák Desideri tanait, hátha csakugyan meggyőzőbb a keresztény világértelmezés, mint a buddhista.

A nyitottságukat mégsem ez bizonyítja a legjobban, hanem a dalai láma egyik, korábbi - kilencvenes évekbeli - interjúja.

A vallási vezető ugyanis azt sem zárta ki, hogy akár ő is mesterséges intelligenciaként születhet újjá a következő életében.

Jeremy Hayward és Francisco Varela közös könyvükben több interjúrészletet is közöltek a dalai lámával. Amikor elmagyarázták Őszentségének, hogy miből áll egy számítógép, a láma meglepő módon azt mondta: nagyon nehéz lenne azt mondani, hogy a számítógép nem egy élő dolog, és hogy nincs öntudata – még a buddhista nézőpontból is.

Ő ugyanis teljesen más megközelítésből tekint a világra. Szerinte a tudatosság nem az anyag erénye, tehát nem abból fakad. Éppen fordítva, a lélekvándorláskor létrejövő tudat bármilyen anyagban újjászülethet.

A buddhista filozófia szerint minden új tudatfolyam egy korábbi újjáéledése, nincs olyan létforma, aminek ne lenne valamilyen kapcsolata egy korábbi életével.

"Ha a külső feltételek és a karmikus hatás megengedi, nem zárható ki, hogy egy tudatfolyam egy számítógépben fog új testet ölteni." - nyilatkozta az interjú során.

A láma szerint elképzelhető, hogy ha valaki egész életében szoros kapcsolatban volt a számítógépekkel – például tudósként dolgozott –, a következő életében számítógépként születik újjá. A buddhisták szerint ez nem blaszfémia.

A láma azt mondta az interjúban, hogy ha a kérdéses számítógép fizikai alapjai megfelelők, az akár egy újjászülető tudatfolyam alapjául is szolgálhat.

A jövő számítógépei emberi tudattal rendelkeznek majd?

Ez komoly kérdést vethet fel, mégpedig azt, hogy a technika fejlődésével nem kizárt, hogy a számítógépek majd emberi tudattal rendelkeznek.

Gondoljunk csak bele, már ma is részben lehetőségünk van rá, hogy tudatunk egy kis hányadát digitalizáljuk, majd később egy adattárolóra mentve kiolvassuk onnan, vagy feltöltsük egy adott rendszerbe.

Így lényegében az emberi tudat halhatatlanná válik, többszörösen sokszorosíthatóvá.

Ha egy napon majd egy mesterséges intelligenciában fog újjászületni egy ember tudata, azt biztosan észre fogjuk venni, ugyanis a kutatók azt vallják, hogy bár a tényleges, filmekben látott mesterséges intelligenciát képesek leszünk megvalósítani, olyan összetett gondolkodást, érzelmeken alapuló eszmerendszert nem leszünk képesek alkotni, mint az emberi tudat.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technológia technika reinkarnáció


Megtekintések száma: 271758





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet