A deepfake videók hozhatják el a globális apokalipszist: politikai feszültségeket ás háborúkat okozhatnak majd

2022. augusztus 24., szerda




A deepfake néven elhíresült álvideók lényege, hogy bárki szájába adhatunk bármilyen tartalmat, illetve bármilyen szituációba belehelyezhetünk bárkit. 

Miként ássa alá a demokráciát és ködösíti el az igazságot a deepfake-jelenség?

Danielle Citron, a Bostoni Egyetem jogászprofesszora, polgárjogi szakértő a júliusi Ted Summit konferencián beszélt arról, milyen negatív társadalmi hatásokkal jár a deepfake és a hasonló, a valóságtól szinte megkülönböztethetetlen áltartalmak terjedése a globális médiában.

A deepfake képes rá, hogy komoly emberi és társadalmi konfliktusokat szüljön. Képzeljük el, milyen visszhangot váltana ki egy kamuvideó, amelyen amerikai katonák mondjuk Koránt égetnek Afganisztánban, majd erre válaszként szintén egy álfelvétel, amiben egy ismert londoni imám a katonák meggyilkolására szólítja fel a muszlim közösség tagjait. 

Volt rá példa, hogy a közösségi médiában terjedő áltartalmak erőszakot szültek, pedig azok többsége még szöveges tartalom volt, nem videó.

A politikai játszmákba is könnyen beleárthatják magukat a deepfake-tartalmak, és alááshatják a demokrácia működését. Mi történne, ha a választás előtti estén kompromittáló hamis felvételek jelennének meg az egyik párt jelöltjéről? 

Sejthető, hogy sokan meggondolnák, rá adják-e a voksukat. Hasonló a helyzet az üzleti életben: ha egy bank- vagy cégigazgatóról botrányos álvideók kerülnek ki a nyilvánosságba, könnyen megzuhanhat a vállalkozás. 

Arról nem beszélve, hogy a hasonló botrányok miatt a polgárok még kevésbé fognak bízni a közéleti szereplőkben.

Szakértők szerint a technika fejlődésével hamarosan a mostaninál is nehezebb lesz megkülönböztetni egymástól a valós és a kreált audiovizuális tartalmakat, és ez fordítva is elsülhet: 

Nemcsak a hamist hisszük valósnak, de a valóságba vetett hitünk is megrendülhet. Mivel bármilyen hírre és médiatartalomra rávetülhet a hamisítás gyanúja, könnyen megkérdőjelezhetjük egy amúgy hiteles felvétel igazságtartalmát is.

Az ügyben érintett közszereplők pedig könnyen védekezhetnek azzal, hogy fake news-t kiáltanak az őket leleplező anyagokra.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes politika


Megtekintések száma: 81613





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet