A dínók olyan civilizációt építhettek volna, mint az emberek… lehet, hogy meg is tették

2023. augusztus 29., kedd




Egy paleontológus eljátszott a gondolattal, mi lett volna, ha nem halnak ki a dinoszauruszok 65 millió éve… Elképesztő következtetésre jutott.

Mint köztudott, a dinoszauruszok nagyrésze mintegy 65,5 millió éve pusztult ki, amikor egy (újabb adatok szerint) 14 kilométeres aszteroida csapódott be a mai Mexikói-öböl környékén. De vajon mi lett volna, ha az aszteroida egy órával később érkezik és elkerüli az ütközéset a Földdel? Vajon hogyan és hová fejlődtek volna a dinoszauruszok?

A skót paleontológus, Douglas Dixon szerint ha a dinoszauruszok tovább fejlődhettek volna még pár milló évig, akár emberszerű civilizációt is alkothattak volna. Ötlete nem egyedülálló. Évekkel ezelőtt Dale Russell, a Kanadai Nemzeti Természettudományi Múzeum munkatársa is kutakodott egy kicsit. Szerinte ha dinoszauruszok fejlődése még 60 millió éven át folytatódott volna, minden bizonnyal kialakult volna egy olyan intelligens faj, amely képes lett volna civilizációt építeni, ráadásul testfelépítésük is humanoid lett volna.

Ezek a kevésbé ismert dínó a Stenonychosaurus inaequalis-ból fejlődhettek volna ki, amely nagy aggyal, és szembefordítható ujjakkal büszkélkedhetett, továbbá nagyon emberi lábnyomával és sztereó látásával szinte egyenlő szinten lehetett a később kifejlődött korai emberfélékkel. A Stenonychosaurus körülbelül 12 millió éve élt a dinoszaurusz korszak vége előtt, és Russell szerint olyan intelligens volt, mint az első emberek lehettek.

Douglas Dixon paleontológus lényei viszont egy kis növényevő dino-ból, a „Sarahsaurus aurifontanalis”-ből alakulhattak volna ki, amely Észak-Amerika kontinensében élet 200 millió évvel ezelőtt. Ennek az élőlénynek manipulatív melső végtagjai voltak, amelyek mérete hasonló volt az emberi kézhez. A paleontológusok tanulmányai szerint a teremtmény “keze” nagy erőt és hatalmas előnyt adott neki kortársaival szemben.

Nincsenek megbízható információink arról, hogy milyen eszesek lehettek a dinoszauruszok, csak néhány durva becslés. De mivel több, mint 100 millió évig az állatvilág domináns fajai voltak a Földön, alighanem akadtak köztük intelligensebb fajok is. Összehasonlításképpen, az emberek csak egy millió éve léteznek. Ha lett volna még idejük a dínóknak, minden bizonnyal olyan civilizációt hozhattak volna létre, mint az emberek.

Egyes elméletek szerint néhány dínó faj túlélte a 65 millió évvel ezelőtti kataklizmát, pont azért, mert intelligensek voltak, és megtalálták a módját annak, hogyan maradjanak életben a nehéz körülmények közt is. Evolúciójuk pedig éppen ezen körülményeknek köszönhetően felgyorsult, és testalkatuk humanoid alakot vett fel. Vagyis két lábon járnak, két kezük van, szinte emberiek lettek. Mivel a földalatti életformához alkalmazkodtak a nem túl biztonságos felszínnel szemben, nem is hagytak maguk után felismerhető régészeti nyomokat. Legfeljebb az óceáni népek mítoszaiban bukkannak fel, különös, gyík-hal-ember szerű démonok képében.

Érdekesség, hogy a sumér mitológiában is szerepet kaptott egy hasonló hüllő-hal-ember lény, amely az óceánból jött elő, és adta át a tudást az akkor még állati sorban tengődő emberiségnek.

“A teremtés után, Babilónia partjánál a tengerből az Óannész nevű „szörnyállat” emelkedett ki. A teste, mint a halé, de a halfej alól egy másik fej, a farkánál meg emberi láb kandikált ki, s e „halnak” emberi hangja volt.

A Kr. e. III. században, Bérosszosz korában a babiloni Ésagila templomban a papok még mutogatták hitelesnek tartott, kőbe vésett képét. Óannész a legenda szerint Enki isten parancsára érkezett az emberek közé, hogy tanítsa, okítsa, vagyis civilizálja őket.”

Az UFO-hívők közt akadnak, akik a hüllőszerű Reptiliánokban, vagy drakonidákban látják a dinoszauruszok leszármazottait. Érdekes belegondolni, hogy a korai emberek még tudhattak a föld mélyén, vagy az óceánokban élő dínó-lényekről. Talán nem véletlen az a mélyen gyökerező ősi irtózat és ellenszenv, amit az emberekben rejtőzik mindenféle hüllővel szemben.

OSZD MEG másokkal is!

rejtély érdekes rejtélyek történelem


Megtekintések száma: 137187





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet