A dohányzás 5 nagyon súlyos hatása a szervezetre, mely a hétköznapjaidat is érintheti El fog menni a kedved tőle!

2022. december 29., csütörtök
A dohányzás káros, ezt senki sem vitatja. De vajon azzal tényleg tisztában vagy, hogy milyen következményekkel kell számolnod hosszú távon?

Öregedés

Bár ez részben genetikai adottságokon is múlik, azt egyértelműen bizonyítani lehet, hogy a cigaretta rendszeres használata jelentősen öregíti a bőrt.

Ráadásul a bőr öregedése egy dolog, de idővel be is sárgul a bőrünk, és sokkal élettelenebbé válik, és sok esetben szárazzá, sérülékennyé.

Ez összefügg azzal, hogy a dohányzás miatt nem jut annyi oxigén a vérbe, ezért a bőrünket sem fogja úgy táplálni, mint korábban. Sokkal öregebb lesz az arcbőrünk, és az is előfordulhat, hogy 10-15 évvel öregebbnek fogunk kinézni néhány évnyi aktív cigarettázással.

Íz érzék csökkenése

Egy Kanadában végzett kutatás sorozat eredménye megállapította, hogy a dohányosok esetében, ha valaki rendszeresen szívott napi több szál cigarettát, azoknál kialakult egy különös tünet, mégpedig az, hogy nem érezték úgy az ízeket, sem pedig az illatokat, mint mások.

Ezt a kutatást azóta több másik, független kísérlet is igazolta. Vagyis minél többet cigizünk, annál kevésbé érezzük majd egyes ételek ízét, a sót, vagy az édességeket, fűszereket.

Nehézlégzés, fulladás

A dohányosok szervezetében a vér jóval kevesebb oxigént tud szállítani, mint egy egészséges embernél. Ezt eleinte észre sem vesszük, és csak nagyon nagy megterhelés esetén – például futás- tapasztaljuk azt, hogy jóval nehezebben meg a levegővétel.

Később azonban, ahogy romlanak a tüdőnk szövetei, és szép lassan beteríti a szürke, cigarettából felszívódó kátrány és nikotin, úgy válnak egyre nehezebbé a légzéseink, melyek extrém esetben már olyannyira súlyos tünet együttest alkotnak, hogy a mindennapi teendők során is gyakran fulladozni kezdünk.

Hajhullás

Ha van dohányos ismerősünk, érdemes megnézni a haját. Nem lesz olyan szép és csillogó, mintha nem dohányozna. Persze ma már mindent el lehet takarni, és vannak különféle csodakondícionálók, hajbalzsamok, vitalizáló pakolások, ezek azonban idővel nem lesznek elég,és csak rontanak a helyzeten.

A hajunk egyre töredezettebbé, fakóbbá válik a dohányzás hatására, és a fejbőrünk kiszárad, fel is repedezhet.

Rossz fogak

Azoknál, akik rengeteget dohányoznak, mérhetően sokat sötétednek a fogak, akár több árnyalatot is. Valósággal sárgává, és könnyen töredezővé válnak, így erősen meg is romlanak.

Ezáltal a szájhigiénia is igencsak kritikus állapotba kerül, és egyre nagyobb lesz a kockázata egy esetleges ínygyulladásnak, vagy krónikus fogszuvasodásnak.

Érdemes tehát megfontolni azt, hogy megéri-e a cigizni, és vállaljuk-e vele azokat a kockázatokat, melyek idővel az egész szervezetünket tönkretehetik.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány egészség durva


Megtekintések száma: 45275

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet