A Föld köpenye alatt áramló folyamatok mágneses pólusváltást eredményezhetnek?

2023. február 2., csütörtök




Technológiai armageddon közeleg?

A Föld mágneses tere időnként ellentétes irányúra fordul. Az átmenet időszakában megszűnik a kozmikus hatások elleni védelem.

Ez nem más, mint a mágneses pólusváltás jelensége, mely a múltban már számtalan alkalommal végbement, és mely tömeges fajkihalásokat is okozott a múltban.

Éppen ezért a mai modern ember számára rendkívül veszélyes, mondhatni végzetes lehetne egy ilyen, a jövőben bekövetkező kataklizma. A pólusváltás mértéke nagyon befolyásolná, hogy teljesan kipusztulhatnánk, vagy "csak" a populáció nagy része semmisülne meg.

Védekezni aligha tudnánk ellene, csak föld alá épített óvóhelyekkel, de sokak szerint a földkéregbe is lehatolnának a Nap gyilkos sugarai, amik mutációkat eredményeznének, és az emberiség fennmaradó részét néhány generáció alatt kiirtaná.

A Föld mágneses tere védelmet nyújt az élővilág számára a kozmikus sugárzás ellen. A Földet körülvevő mágneses mező eltéríti a napszéllel érkező, elektromos töltésű részecskéket.

Ez azonban pólusváltáskor, a földkéreg mélyén áramló láva hatására megváltozhat.

Mindent tönkre tenne ez az egész, és az első jelek egy technológiai armageddonban mutatkoznának meg: leállnának a műholdak, megsemmisülnének a telekommunikációs hálózatok, míg végül a világ áramellátása.

Az emberiség újra egy elektromosság és infrastruktúra nélküli világban találná magát.

A napszél sokkal nagyobb erővel zúdulna a légkörre, és tönkre tenné az ibolyántúli sugárzástól védő ózonréteget. Feltételezik, hogy a Mars esetében például a mágneses tér hiányának – a bolygó kis tömege mellett – komoly szerepe lehetett abban, hogy légkörének legnagyobb részét elveszítette, így ugyanaz a sors várhatna ránk.

A múlt eddigi pólusváltásai során azonban talán azért nem szállhatott el a Föld teljes légköre, mert sosem volt olyan jelentős mértékű és idejű a pólusváltás, hogy ez bekövetkezzen.

Olyannyira meggyengülhet a jövőben a bolygónk mágneses mezeje, hogy az többé nem fog megvédeni minket a káros napsugárzástól, és a gyilkos ultraibolya sugárzástól. Azonban a teljes pólusváltáskor sem csökkent le teljesen, vagy szűnt meg a mágneses mező, de jelentősen lecsökkent, 10% alá.

A földmágnesség megcserélődése átlagosan millió évenként pár alkalommal fordul elő, de a megfordulások közti időtartam nagyon szabálytalan, és akár több tízmillió év is eltelhet egy-egy csere közt.

Nem tudják, hogy pontosan mi befolyásolja a pólusváltások közötti időközöket, pedig, ha ismernék ezen folyamatokat, közelebb kerülnénk a következő pólusváltás idejének a meghatározásához.

A kutatók abban egyetértenek, hogy ez egy valószínűsíthető, és a jövőben bizonyosan bekövetkező esemény, de azt nem lehet tudni, hogy mikor. Az azért nem valószínű, hogy a mi életünkben ezen aggódnunk kellene, hacsak nem gyorsulnak fel extrém módon a pólusváltásra utaló folyamatok...

OSZD MEG másokkal is!

tudomány az emberiség jövője világvége globális kataklizma pólusváltás


Megtekintések száma: 79395





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet