A Föld leghidegebb pontján pillanatok alatt megfagy a víz!

2016. november 13., vasárnap




Te tudod, hol van a világ leghidegebb pontja a Földön? Annyit elárulunk, hogy az Antarktiszon, a keleti fennsíkjának egyik hegyvonulatán. Kíváncsi vagy, milyen hideg rekord dőlt ott meg néhány éve?

A világ leghidegebb helyét sokan jól tippelték volna meg azzal, hogy azt mondják, hogy ez a hely nem lehet máshol, mint az Antarktiszon.

Egy ilyen jég által borított, hóviharoktól sem mentes szeles helyen szinte minden adott ahhoz, hogy megdőljön egy jó kis hidegrekord.

Ez így is történt, ugyanis már évtizedek óta mérik a Föld különböző pontjain a hőmérsékletet, hogy rájöjjenek, milyen hő ingások, hőmérsékleti különbségek vannak a bolygó egyes vidékein.

3900 méter magasan, az Antartktisz egyik hegyvonulatán mérték a leghidegebb valaha rögzített hőmérsékletet, mely mínusz 93,2 Celsius-fokot jelent.

Ez annyira hideg, hogy itt a víz gyakorlatilag azonnal megfagyna, ha a szabad levegőn hagynánk. Ha pedig kint hagynánk egy fémcsövet, akkor még a forró víz is megdermedne, amint hozzáérne a fémcsőhöz.

A világrekordot még 2010. augusztus 10-én mérték, amely négy Celsius-fokkal hidegebb a korábbi rekordnál, melyet 1983. július 21-én mértek. Mindkét mérést a Vosztok kutatóbázison tették meg.

Eszméletlen ítéletidő lehet odakinn azokon a hegyvonulatokon, ahol ennyire képes lesüllyedni a hőmérséklet, és még időnként a szél is feltámad, mely még jobban növeli a hidegérzetet. Megfelelő öltözék nélkül az ember percek alatt képes lenne ott megfagyni, vagy komoly fagyási sérüléseket szerezni.

Egyes becslések szerint, ha hatalmas „kortyokat” szippantanánk a Föld leghidegebb vidékén szeles időben, akkor alig negyed óra alatt arra is sor kerülhetne, hogy szó szerint befagyna a tüdőnk.

A mért adat több mint 10 Celsius-fokkal hidegebb, mint a leghidegebb alaszkai vagy szibériai hőmérsékletek, pedig azok is a Föld leghidegebb vidékeinek számítanak.

Az extrém hideg hőmérsékletet a térségben egy rövid időre megülő levegő okozza. Ha az égbolt napokon át tiszta, a föld kisugározza a hőt a világűrbe, szuperhideg levegőréteget vonva ezzel a hó fölé.

A szakemberek és az éghajlati és időjárás kutatók úgy vélik, hogy fognak még ennél is hidegebbet mérni, ugyanakkor vészesen fogy erre a lehetőségük, hiszen a globális felmelegedés előbb vagy utóbb erre a területre is hatással lesz, és idővel drasztikusan meg fog emelkedni az átlaghőmérséklet a sarkvidékeken is.

hihetetlen természet rekord világrekord


Megtekintések száma: 57067





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet