A globalizáció egy hihetetlenül pusztító dolgot szabadíthat rá az emberiségre

2017. április 17., hétfő




Egy új, nagyon riasztó dolog tizedelheti meg az emberi populációkat világszerte a jövőben.

Az elkövetkező évtizedek alapvető kérdése lesz, hogyan lehet a károkozó rovarokat, baktériumokat, vírusokat és gyomnövényeket távol tartani a gyümölcsöktől, zöldségektől és más növényi és élelmiszer rakománytól. Új betegségek felbukkanásához vezethet a folyamat, amik sokkal ellenállóbbak, mint a szuperbaktériumok.

Invazív hangyák, amelyek megdézsmálják haszonnövényeinket vagy az olajfát támadó alattomos betegség, amitől elszáradnak a levelei és elsorvadnak az ágai – két példa arra, milyen növényegészségügyi veszélyek terjednek manapság, a globalizációtól hajtva egyre gyorsabban.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szakértői komolyan aggódnak az egyre növekvő globalizáció miatt.

A nemzetközi kereskedelemben a mezőgazdasági termékek értéke megközelíti a 1,1 trilliárd dollárt, ennek 80 százaléka élelmiszer. A FAO becslései szerint azonban a kártevők és növényi betegségek 20, de akár 40 százalékkal is csökkenthetik a termést. Ezek sok esetben épp a kereskedelmi kapcsolatok révén terjednek és honosodnak meg új területeken.

Új betegségek

Ha egy betegség felüti valahol a fejét, szinte lehetetlen kiirtani és költséges kezelni. Az invazív hangyafajok megjelenése, leginkább a szigeteken és fejlődő országokban, például a növényvédő szerek intenzívebb használatát eredményezheti, a környezetet és az emberi egészséget is veszélyeztetve.

Ilyenek többek között a gyümölcslegyek, amelyek citrusfélék héjába rakják petéiket, fa raklapokban megbúvó bogarakra, és az olajfaültetvények gyors pusztulását okozó Xylella fastidiosa baktériumra, ami valószínűleg dísznövények közvetítésével érkezett a Mediterráneumba.

Az emberre is egyre gyakrabban veszélyes fertőzések alakulhatnak ki a jövőben, ha nem kezeljük megfelelően a kérdést, és elhanyagoljuk a globalizációs buktatókat.

„A globális felmelegedés okozta klímaváltozás sok területen felgyorsítja a talajeróziót, a gyakoribbá váló aszályos periódusok, illetve a hirtelen, özönvízszerűen érkező esőzések következtében ráadásul a magasabb hőmérséklet új növényi kártevők elterjedését is segíti.(Ráadásul a termőföldek fele már károsodott.)

Ez már ma is gyakran okoz kieséseket a termelésben és ez a jövőben gyakrabban és súlyosabban fog előfordulni” –vélekedett korábban Thilo Pommerening a World Wildlife Found (WWF) klímavédelmi szakembere. A környezetvédő szervezet összegyűjtött néhány olyan árufajtát a világból, amelynek termesztését súlyosan érinti a klímaváltozás és ennek következtében a jövőben várhatóan jelentősen emelkedni fog az áruk, illetve gyakorta hiánycikké válhatnak a piacon.

tudomány járvány globális kataklizma világjárványok


Megtekintések száma: 41035





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet