A gyilkos Szent Anna kút legendája

2016. november 8., kedd




Létezik egy elátkozott kút, ahol állítólag számtalan megmagyarázhatatlan haláleset is történt a történelem során. Mások azt beszélik róla, hogy gyógyító erővel bírt, és képes volt lemosni az ember bűneit. A Szent Anna kút legendája…

A világban számos olyan helyet találunk, melyek el vannak átkozva, és rengeteg tragikus halálesetért felelnek.

Elátkozott helyek

Gondoljunk csak az Overtoun-hídra, ahol még ma sem tisztázott, hogy miért, de számos kutya ugrott le a hídról a sziklákkal szegélyzett patakba.

A hírhedt Szent Anna kút története is legalább annyira szövevényes és tragikus, mintha egy elátkozott helyen járna az ember.

És ami azt illeti, ténylegesen el is átkozták. A középkorban épült kútba ugyanis emberek tucatjai fulladtak bele teljesen váratlanul, rejtélyes körülmények között…

Szent Anna kútja

A kutat eredetileg még a középkorban emelték, de ezen kívül nem sok információnk van arról, hogy pontosan ki építhette.

Annyi viszont bizonyos, hogy akkoriban az a terület, ahol a kút állt, egy szerzetesrend kezében volt, ahol egy zárda „működött”, és körülbelül 12 szerzetes élte itt mindennapjait.

Később ez a zárda teljesen megsemmisült az idők során, így az épületnek ma már teljesen nyoma veszett mivel az enyészeté lett.

A kútra végül úgy ragadt rá a Szent Anna név, hogy állítólag maga Szent Anna is járt a szerzetesek hatalmas földjén, és egyszer megfürdött a kútban, ezzel pedig szent és isteni erővel ruházta fel azt.

A kút attól fogva gyógyító erejűvé vált, legalábbis ezt tartották róla az emberek, és ez a mendemonda végül szétterjedt Anglia-szerte.

A világ minden tájáról emberek kezdtek özönleni, hogy megtekintsék ezt a kutat, és megfürödjenek benne, vagy igyanak egy kortyot a vizéből, ugyanis meg voltak róla győződve, hogy a kút vize minden betegségre és állapotra gyógyírként szolgál.

A szerzetesek később hatalmas üzleti lehetőséget láttak a kútban, és egy több szobás épületet is a kút köré húztak, majd elkezdtek pénzt szedni a kút látogatásáért, jó keresztény módjára

Elátkozott kút

A kút sikerére többen vérszemek kaptak. A 16. században aztán Delwaney atya és a szomszéd telek tulajdonosa Hugh Darcy elkezdett háborúzni egymással, a jogi sakktáblán.

Utóbbi úriembernek ugyanis szent meggyőződése volt, hogy a kút őt illeti, mivel az ő területén van. Mivel Darcy befolyásos volt, másnapra már őrizetbe is vetette a szerzetest.

A legenda szerint bár sikerült Darcy-nak megkaparintania a kutat, a szerzetes nem sokkal később megátkozta azt. Ezután kereken egy év és egy nap elteltével Darcy váratlanul minden előjel nélkül meghalt.

Később a fia is eltűnt, majd hónapokkal később találták csak meg, az akkorra már erősen bomló tetemét a kútba zuhanva, betört koponyával.

Az eset után a történelem folyamán állítólag sok haláleset helyszínéül szolgált a kút, és ez az átoknak volt köszönhető. Emberek tűntek el benne, és körülötte. Voltak, akik belezuhantak minden ok nélkül, míg mások szándékosan vetették magukat a mélybe.

A Szent Anna kút később elveszett az idők során, és sokáig senki sem tudta, hol van, hogy egyáltalán létezik-e még, vagy megsemmisült a történelem folyamán.

Újra megtalálták

A kutat aztán nemrégiben Liverpool közelében egy szántóföldön találták meg. A köré húzott épületből ugyan szinte semmi sem maradt meg, de a kút viszonylag jó állapotban megőrződött.

A felszínről semmit nem lehetett látni a kútból, mert az szinte teljesen be volt temetve, úgy kellett kiásni az egyes részeket. Jelenleg az a terv, hogy idővel majd egy modern pavilont húznak fölé, és még az is lehet, hogy újra megnyitják az utókornak.

rejtély átok átkok rektélyek


Megtekintések száma: 43534





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet