A halak 60%-ának jelenthet katasztrófát, ha felmelegszenek az óceánok

2020. július 5., vasárnap
Ez sokkal rosszabb arány a korábbi becsléseknél. Most ugyanis figyelembe vették, hogy embrióként például jóval sebezhetőbbek.

A bremenhaveni Alfred Wegener intézet kutatócsoport megállapította, hogy ha a globális felmelegedés legrosszabb forgatókönyve, az 5 C fokos átlagos hőmérsékletemelkedés valósul meg,

a halfajták legalább 60%-a számára 2100-ra elviselhetetlenné válhatnak a tengerek és az óceánok.

De még akkor is, ha sikerülne az emberiségnek a párizsi megállapodásban kitűzött 1,5 C-os emelkedésnél megállítania a felmelegedést, a halfajták 10%-a valószínűleg kipusztulna – írja a New Scientist.

A kutatók korábban úgy számoltak, hogy az 5 C fokos globális felmelegedés a halfajták 5%-át veszélyezteti. Csakhogy azokban a számításokban a felnőtt példányok tűrőképességéből indultak ki.

A német tudósok tanulmányozták 694 édesvízi és tengeri halfajta hőtűrésének szakirodalmát, de ezek alig foglalkoztak a halak életének különböző szakaszaival. Ezért a Hans-Otto Pörtner vezette csoport számba vette az ívó és nem ívó felnőtteket, a lárvákat és az embriókat is.

Kiderült, hogy az ívó halak és az embriók sokkal kisebb hőmérséklet-ingadozást viselnek el.

Az embriók és a szaporodó felnőttek azért sebezhetőbbek, mert nagyobb az oxigénigényük, és az oxigén sokkal könnyebben oldódik a hidegebb vizekben, mint a melegebbekben. Így amennyiben túlságosan felmelednek a tengerek és az óceánok, az veszélybe sodorja a halak többségének a fajfenntartási képességét, ami végsősoron a pusztulásukat jelentheti.

Pörtner szerint

meg kell állítani a klímaváltozást, meg kell óvni az ökoszisztémákat, természetes környezetünket, már csak azért is, mert a halaknak rendkívül fontos a szerepe az emberi táplálkozásban.

Sajnos a tengerek várhatóan gyorsabban melegszenek, minthogy azt a halak evolúciós alkalmazkodása követni tudja. És bár képesek megtalálni a számukra kellemes hőmérsékletű vizeket, az már egyáltalán nem biztos, hogy megfelelő ívóhelyeket is találnak – figyelmeztetett a német kutató.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 3428

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet