A halál markában - A helikopter pilóta testközelből nézte végig a vulkán kitörését!

2016. június 3., péntek




Egy pilóta halált kijátszva repült el a vulkán kitörés pillanatában az óriási lávafolyam felett. Lélegzetelállító, és egyben ijesztő fotók mutatják, amint a helikopter csupán néhány méterre, néhol centikre halad el a lávakilövellések mellett. Ilyen, mikor az ember a halál markában van.

Az észbontó repülésre egy helikopter pilóta vállalkozott amikor a Reunion szigeten lévő Piton de la Fournaise vulkán kitörni készült.

A sziget Madagaszkártól mintegy 800 kilométerre keletre helyezkedik el az Indiai-óceán területén, közel Mauritius szigetéhez.

A vulkáni működés nem jelent veszélyt a lakosságra. A turistacsalogató kitörések a Dolomieu kúphoz kapcsolódnak, amelynek környékén több kisebb fröccskúp alakult ki. A lávaöntések délkelet felé, a lapos Le Grand Brulé felé haladnak, de csak ritkán érik el a tengerpartot.

helikopter-vulkankitores-2

Ez a vulkán a világ legaktívabb vulkánjai közé tartozik. Évente többször is kitör, éppen ezért veszélyes a környékén tartózkodni.

A halál markában voltunk! Egyetlen rossz mozdulat, és végünk lett volna! - nyilatkozta később a pilóta.

A lenyűgöző képeket egyébként egy fotós készítette egy másik helikopterből, ami biztonságos távolságban volt a kitöréstől. A helikopterből kihajoló fotós úgy írta le később a kalandot, hogy pokoli hőhullámokat lehetett érezni a vulkán felett, a kitörés pillanatában.

Ha csak egy apróbb lávacsepp elérte volna a gépet, vagy a gépet a levegőben tartó rotorokat, akkor az egész kaland tragédiába torkollott volna.

helikopter-vulkankitores

Szó szerint kicentizte...

Az egész nagyon szürreális és veszélyes volt, de ezzel akkor nem foglalkoztak. Csak utólag tudatosult bennük, hogy akár meg is halhattak volna, és tulajdonképpen a halál markában voltak.

A vulkán egyébként hosszú és aktív vulkáni működését sok kutató ahhoz köti, hogy alatta nagy hőmérsékletű földköpeny kőzet áramlik fel, valószínűleg a földköpeny aljáról. A környezeténél mintegy 200 fokkal forróbb kőzetanyag közel 100 kilométer mélységben kezd megolvadni és folyamatos magmautánpótlást nyújt.

érdekes hihetetlen érdekesség hihetetlen emberek


Megtekintések száma: 9659





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet