A Halál völgyének bizarr titka

2016. június 19., vasárnap




Évente több tucat turista és kalandor tűnik el a halál völgyében. Azt beszélik, hogy a völgyön egy régi indián átok ül. Több évtizede megfejtetlen eltűnések fűződnek a környékhez, valamint különös, paranormális jelenségekről beszélnek a környéken élők. Éjszakánként sejtelmes fényeket látni a kietlen hely fölött táncolni. A Halál völgyének bizarr titka.

A Halál völgye a világ talán egyik legmelegebb és egyben legszárazabb tája a bolygón. Itt található egyébként Észak-Amerika legalacsonyabb pontja, Badwater-medence is, 86 méterrel a tengerszint alatt.

A Halál völgye a nevét 1849-ben, a kaliforniai aranyláz idején kapta bevándorlóktól, akik eltévedtek és közülük sokan odavesztek a völgyben.

Ehhez nagyban hozzájárul az ember számára rendkívül kedvezőtlen környezet. Száraz, sivatagos, az éves csapadékmennyiség a völgyben kevesebb mint 50 mm. A barátságtalan időjárás ellenére sokféle állat és növény otthona a terület, de az ember számára halálos csapda, főleg ha felkészületlenül jön a környékre.

Rejtélyes eltűnések

Az utóbbi 50 évben számtalan rejtélyes eltűnés köthető a völgyhöz. Ezek egy része meggondolatlan kalandor volt, vagy figyelmetlen utazók, de számos esetben teljesen megmagyarázhatatlan módon több évtizedes múlttal rendelkező profi túrázók is "elkeveredtek" a vidéken.

Bár napjainkban is tűnnek el a völgyben emberek, az egyik leghíresebb eset 1996-ban történt, amikor egy német család tűnt el minden nyom nélkül.

Még a felszerelésüket, ruháikat vagy autójukat sem találták meg. Mintha csak egyszerűen kámforrá váltak volna.

elhagyatott-auto A család által hátrahagyott autó

Az incidens Július végén történt, augusztusban már ki is adták utánuk a körözést, hogy sikerüljön felkutatni őket, ám minden hiába. Még testek sem kerültek elő.

Különös módon a völgyben eltűnő személyek közül soha senkinek nem került elő a teste.

Az általuk kölcsönzött kocsit csak októberben találták meg a völgy egyik részén, 3 lapos gumival. Se útleeleket, se pénztárcát, sem semmiféle azonosító iratot nem találtak a kocsiban, de még csak DNS nyomokat sem, így az esetleges gyilkosságot azonnal kizárták.

Ami ennél is bizarrabb volt, hogy a helyszíneléskor nem találtak nyomokat a homokban, pedig errefelé szinte zéró a széljárás, így a nyomoknak egészen biztosan ott kellett volna lenniük.

halal-volgye

Nemrégiben, 13 évvel később egy arra járó csoport emberi csontokat fedezett fel a völgyben, mely feltehetőleg a családé lehetett, de nem sikerült teljes bizonyossággal megállapítani.

Azonnal felmerültek a kínos kérdések. Hogyan, miért, és mikor halhattak meg? Van ennek bármiféle köze ahhoz a szóbeszédhez, mely szerint a Halál völgyén egy ősi indián átok ül?

Persze akadtak olyanok, főleg a nagy aranyláz idején, akik túlélték a találkozást a völggyel.

49 ember küzdelme Halál völgyében

Annak idején, a nagy aranyláz időszakában rengeteg bevándorló érkezett a területen át a környező vidékek településeire. Sokszor vezetett át az út a Halál völgyének környékén át.

1849 októberében egy 120 szekérből álló karaván letért az útról, hogy levágjanak egy 800 km-es kerülőt.

Az első akadályoknál többségük visszafordult, de 20 szekér továbbhaladt. Két hónapig bolyongtak hegyeken és sivatagokon át, mire Death Valley-be értek.

halal-volgye-2

A völgyön túl magasodó hegyeken szekérrel nem lehetett átjutni, ezért az igavonó ökröket levágták, így élelemhez is jutottak, szekereiket pedig felhasználták tűzifának, hogy a húst megsüthessék.

Jóformán minden energiájukat és erőforrásukat felélték, és szinte biztosak voltak benne, hogy nem jutnak ki a völgyből élve.

Gyalogszerrel indultak tovább és végül a Walkers Passon át sikerült kijutniuk. Nem tudták, de útjuk legnehezebb része a Mojave sivatagon még hátra volt. Egyikőjük elmenőfélben még visszanézett és a „Goodbye, Death Valley!” (Viszlát, Halál-völgy!) szavakkal búcsúzott a völgytől. A név azonnal megragadt, annak ellenére, hogy a csapatból csak egy idős ember halt meg, aki már a völgybe érkezéskor is haldoklott.

Ősi indián átok?

Egyesek szerint ősi indián átok sújtja a környéket, így a völgyet is. A helyiek között néhány évtizede szintén szárnyra kapott hasonló legenda. A legenda eredete azonban máig ismeretlen maradt. Nem tudni, hogy pontosan honnan eredt, így azt sem tudni, hogy pontosan hogyan is szólt ez a titokzatos átok.

Egyes környéken lakók, és néhány szerencsés - vagy éppen szerencsétlen, attól függ honnan nézzük - turista állítólag több alkalommal táncoló vörös fényeket látott a völgy felett az égen.

halal-volgye-3

Ősi indiánok szellemei, vagy gonosz, ártó szándékú démonok? Talán az utóbbi évtizedekben itt eltűnt emberek halálához is közül lehet?

A szkeptikusok szerint nem létezett semmilyen átok, ez csak egy szóbeszéd volt, hogy a nagy aranyláz idején az aranyéhes kalandorokat és bevándorlókat távol tartsák a vidéktől.

De ha így lenne, akkor az sem magyarázná azt a véletlennek egyáltalán nem felfogható rengeteg eltűnést, melyeket itt jegyeztek fel.

rejtély halál völgye death valley


Megtekintések száma: 18372





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet