​A Harvard orvosi tanulmánya szerint a gyerekek hatalmas vírusveszélyt rejtenek

2021. december 17., péntek




A koronavírus gyermekkorú betegeinek eddigi legátfogóbb vizsgálatában a kutatók kritikus adatokat találtak, amelyek azt mutatják, hogy a gyerekek nagyobb szerepet játszanak a COVID-19 elterjedésében, mint azt korábban gondolták.

A vizsgálatok során rendkívül magas SARS-CoV-2 szintet találtak a gyermekek légútjában.

Egy 192 fős, 0–22 éves gyermekekből álló vizsgálatban 49 gyermek volt SARS-CoV-2 pozitív, további 18 gyermeknek COVID-19-hez kapcsolódó betegsége volt. A Harvard Egyetemhez csatolt Massachusetts-i Általános Kórház (MGH) és az Általános Gyermekkórház (MGHfC) szerint a fertőzött gyermekek szignifikánsan magasabb vírusszinttel rendelkeznek a légútjaikban, mint a COVID kezelésre kórházba került felnőttek.

Meglepett a magas vírusszint, amelyet a gyermekeknél különösen a fertőzés első két napjában tapasztaltunk

- mondta Lael Yonker, az MGH cisztás fibrózis központ igazgatója és a tanulmány vezető szerzője.

Nem vártam, hogy a vírusterhelés ilyen magas lesz. A kórházi ápolásban részesült felnőtt betegeknek a vírusterhelése lényegesen alacsonyabb, mint egy „egészséges gyermeknek”, akinek magas a SARS-CoV-2 vírusterhelése.

Az átvihetőség vagy a fertőzés kockázata nagyobb, ha magas a vírusterhelés (a vírusterhelés lényegében azt jelenti, hogy mekkora mennyiségű vírus található egy ember szervezetében. A gyermekek egységnyi vérében pedig sokkal magasabb a vírus mennyisége, mint a felnőttekében – a tanulmány szerint.)

Ha a gyermekeknek a COVID-19-re jellemző tünetei vannak, mint például láz, orrfolyás és köhögés, gyakran átfedésben vannak a gyakori gyermekkori betegségekkel, beleértve az influenzát és a megfázást. Ez azonban megtévesztheti a COVID-19 pontos diagnózisát, a SARS-CoV-2 koronavírusból származó betegséget

- mondja Yonker. A vírusterhelés mellett a kutatók megvizsgálták a vírusreceptor és az antitestválasz kifejeződését egészséges gyermekeknél, akut SARS-CoV-2 fertőzésben szenvedő gyermekeknél és kisebb számú multiszisztémás gyulladásos szindrómában (MIS-C) szenvedő gyerekeknél.

... ezeknek a kórházi ápolású betegeknek a vírusterhelése szignifikánsan alacsonyabb, mint egy tünetmentes gyermeknek, akinek magas SARS-CoV-2 vírusterhelése van

- állítja Lael Yonker, a tanulmány vezető szerzője.

Az MGHfC Pediatric COVID-19 Biorepository orr- és torokmintáiból származó eredmények és vérminták befolyásolhatják az iskolák, napközik és más nagy sűrűségű helyek ismételt megnyitását, valamint szoros együttműködést irányoznak elő a tanárokkal és más közalkalmazottakkal.

A gyerekek nem immunisak ettől a fertőzéstől, és tüneteik nem korrelálnak az expozícióval és a fertőzéssel

- közölte Alessio Fasano, az MGH nyálkahártya immunológiai és biológiai kutatóközpontjának igazgatója és a kézirat vezető szerzője.

A COVID-19 világjárvány idején főként tünetekkel küzdő személyeket vizsgáltunk, így téves következtetésre jutottunk amiatt, hogy a fertőzött emberek túlnyomó többsége felnőtt lenne. Eredményeink azonban azt mutatják, hogy a gyerekek egyáltalán nem védettek a vírus ellen. Nem szabad engedményeket tennünk a gyermekeknek tehát, ha ők a vírus lehetséges terjesztői.”

A kutatók megjegyzik, hogy bár a COVID-19-es gyermekek kevésbé valószínű, hogy annyira súlyos állapotba kerüljenek, mint a felnőttek (hiszen általában tünetmentes hordozók vagy kevés tünettel rendelkeznek), azonban mivel iskolába járnak, terjeszthetik a fertőzést, és otthonukba is elviszik a vírust.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 7855





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet