A hely, ahová óránként több ezer villám csap le

2015. augusztus 18., kedd




Venezuela egyik vidékén több ezer villámlás van naponta. Vajon mi állhat a titokzatos természeti jelenség mögött?
Venezuela viharral teli vidéke már generációk óta vonzza a turistákat. Nem is csoda, hiszen a Catatumbo folyó és a Maracaibo-tó találkozásánál az év 365 napjából 260 napon vihar van, ez pedig percenként 28 villámlással sújtja a kis tavat.
Az egyedülálló jelenség összesen közel 14 millió villámlást generál egy évben, amit akár 400 kilométer távolságból is lehet látni. A mi kis nyári viharaink egy-két dörgéssel meg villámlással semmik ehhez képest.

De vajon mi okozhatja?

Elég sok elmélet született már ezzel kapcsolatban. Egyesek szerint a közelben lévő mocsarakból felszabaduló metángáz az oka. A terület domborzata egyedülálló, mivel a Maracaibo-tavat olyan hegyek veszik körül, amik csapdába ejtik a Karib-térségből érkező meleg passzátszeleket. Ezek a meleg légmozgások pedig összekeverednek az Andokból jövő hideg levegővel. A kutatók szerint könnyen meglehet, hogy ez az oka a percenkénti 28 villámcsapásnak. villamok-2
A villámok büszke jelképévé váltak Venezuela népének. Zulia állam központjában még egy különös villámjelképpel is tisztelegnek a jelenség előtt, de a himnuszban is vannak utalások a villámlásokra. Bár voltak olyan időszakok, amikor a villámlások abbamaradtak, mint például 1996-ban és 2010-ben. A 2010-es kimaradás szárazsághoz és energiahiányhoz vezetett az országban, de szerencsére 5 hét után újra visszatért minden a rendes kerékvágásba.
Még a Guinness-rekordok könyvébe is sikerült bekerülnie a legmesszebbről látható villámok kategóriában, legyőzve egy kongói várost, Kifukát. Szép volt! Bár nem biztos, hogy ezek után laknék Venezuelában, ennek a helynek a közelében...


Megtekintések száma: 4656





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet