A híres magyar pszichológus elárulta a boldogság kulcsát: az áramlás 8 jellemzőjét is leírta!

2019. április 17., szerda




“A legjobb pillanatok az életünkben nem a passzív, befogadó, pihentető idők … A legjobb pillanatok általában akkor fordulnak elő, ha valaki testének vagy elméjének határait feszegeti önkéntes erőfeszítés során, hogy valami nehezet és érdemleges dolgot érjen el.” – Csíkszentmihályi Mihály

Emlékszel azokra a pillanatokra, amikor a kreativitás és a termékeny gondolatok könnyedén kipattantak az elmédből? Csíkszentmihályi Mihály, a pozitív pszichológia alapítója szerint ezt az állapotot áramlásnak nevezik, és ez fontos szerepet játszik a kreativitásban és a jólétben.

Az áramlás élménye univerzális, és különböző társadalmi osztályú, nemű, korú, kultúrájú ember között fordul elő, és sokféle tevékenység során tapasztalható.

Csíkszentmihályi a 2. Világháború során saját magán, mint fogva tartott emberen és a mások körében tapasztalt fájdalmakat és szenvedést megfigyelve kíváncsisággal fordult a boldogság és megelégedettség kutatása felé.

Megfigyelte, hogy hány ember nem tud elégedett életet élni, miután a háború alatt elvették tőlük a munkahelyüket, otthonukat, biztonságukat stb. A háború után filozófiát tanult és a művészetet valamint a vallást tanulmányozta a kérdés megválaszolásának eszközeként, hogy vajon mi az, amiért érdemes élni.

Végül egy svájci sípályán botlott a pszichológiába, majd részt vett Carl Jung egyik előadásán, aki az európai emberek traumatizált pszichéjéről beszélt a 2. Világháború után.

Annyira izgatta a dolog, hogy elkezdte Jung munkáit olvasni, majd az Egyesült Államokba ment, hogy folytassa a pszichológiai tanulmányait, ahol a boldogság gyökereit kereste.

Tanulmányai során rájött, hogy a boldogság a létezés belső állapota, nem pedig külső. A boldogság nem egy merev állapot, amely nem változtatható meg.

Ellenkezőleg, a boldogság elkötelezett erőfeszítéseket tesz, hogy megnyilvánuljon.

Számos kutatás után elkezdte megérteni, hogy az emberek akkor a leginkább kreatívak, produktívak és gyakran boldogabbak, amikor az áramlás állapotában vannak.

Interjút készített sportolókkal, zenészekkel, művészekkel stb., mert tudni akarta, hogy mikor tapasztalták meg a legoptimálisabb teljesítményt.

Csíkszentmihalyi az áramlás 8 jellemzőjét írja le:

✔ A feladatra történő teljes koncentrálás

✔ A célok világossága és a jutalom szem előtt tartása és az azonnali visszajelzés

✔ Az idő átalakulása (az idő felgyorsulása / lelassulása)

✔ A tapasztalat belsőleg kielégítő

✔ Egyszerűség és könnyűség

✔ Egyensúly van a kihívások és a készségek között

✔ A cselekvések és a tudatosság összeolvad, elveszítve az öntudatos töprengést

✔ Van egyfajta ellenőrzés a feladat fölött

Az alábbi film Csíkszentmihályi Mihály sikerkönyve és élete alapján készült. Az áramlat-elképzelés, – mely a boldogság titkát kísérli meg felfedni -, nagy és lelkes olvasótábornak örvend világszerte. E szerint nagyon sokféle tevékenység (munka, művészet, játék, tanulás) és élmény tudja kiváltani az áramlat élményét.

E felfedezés egy életvidám kisfiú fejéből pattant ki.

OSZD MEG másokkal is!

Forrás:Nők Országa

lélek ezo


Megtekintések száma: 83138





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet