A hosszú élet titkát rejthetik a csípős ételek

2017. január 17., kedd




Szereted, ha csíp? Valószínűleg tovább is élsz! Ugyanis benne lehet az örök fiatalság titka.

A csípős ételek fogyasztása köztudottan egészséges, még annak ellenére is, hogy bizonyos kondíciók mellett - például aranyér - nem javasolt fogyasztásuk.

Az elemzések kimutatták, hogy ezek ugyanis képesek hozzájárulni a hosszú élethez. Vagyis bennük rejtik az az enzim, az az anyag, ami a hosszú életért felelős.

Az elemzések alapján ugyanis a csilipaprika rendszeres evése 13 százalékkal csökkentette az alanyok korai halálának kockázatát.

Nem csak csíp, gyógyít is

A paprikát nem csak a mazochisták eszik, hogy csípje őket, hanem egyfajta kellemes bizsergést éreznek ilyenkor.

Olyan, mint egy terápia, és bizonyítottan sok boldogsághormont szabadít fel a szervezet, amikor egy csípős ételt eszünk. Így nem csak a lelkünkre vannak jótékony hatással, hanem a szervezetünkre is.

Ugyanis a paprika fogyasztása - vagy más csípős ételek - elősegítik a betegségekből való gyógyulást. Kifejezetten a csilipaprikával és annak élettartamra gyakorolt hatásaival azonban 2015-ig egyetlen tudományos munka sem foglalkozott – akkor egy kínai csapat hozott létre egy, a témát bemutató tanulmányt.

Új kutatási eredmények

Most egy új tanulmány és kutatási összegzés keretében egy amerikai felmérés adatait vizsgálták meg, melyben 16 ezer ember vett részt, ráadásul őket 23 éven keresztül figyelték meg.

Azt vizsgálták, hogy az alanyok életére milyen hatással volt a csilipaprika fogyasztása.

A felmérés kimutatta, hogy a paprikát a legtöbbször fiatal, alacsony jövedelmű és végzettségű fehér mexikói-amerikai, házas férfiak ették; akik rendszeresen fogyasztottak alkoholt, cigarettáztak, több zöldséget és húst fogyasztottak, és a HDL-koleszterin szintjük is alacsonyabb volt.

Feltűnt az adatokból, hogy azok, akik rendszeresen fogyasztottak paprikát, jóval kisebb százalékban haltak meg, az adott időszak alatt, noha ez statisztikailag nem így kellene, hogy legyen.

Egyértelműen segített a növény folyamatos fogyasztása az állapotukon, és elsősorban a szívbetegségek és az agyvérzés kialakulásának kockázatát csökkentette.

Csípős élet=hosszú élet

Igaz lehet tehát, hogy ha valaki szereti a csípős ízeket, az később hal meg, mint a társai. Jó hír ez tehát a paprika és a pikáns ízek kedvelőinek.

A hatásmechanizmust még nem sikerült teljesen megfejteni, noha van egy sejtése a kutatóknak, mely szerint feltételezhetően a tranziens receptor potenciál csatornákhoz lehet köze, amelyek a csípős anyagok – így például a csili egyik fő összetevője, a kapszaicin – legfontosabb érzékelői.

Ráadásul a csípős ételek kevésbé hizlalnak, ezt is sikerült már ebben, illetve más tanulmányokban is bebizonyítani. Ez azért lehet, mert amellett, hogy a kapszaicin befolyásolni tudja a bélflórát, olyan folyamatok indulnak meg a szervezetben, melyek csökkentik az elhízás kockázatát, valamint szabályozzák a keringést. 

egészség orvostudomány emberi test egészség megelőzés


Megtekintések száma: 40200





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet