A kannabisz a leghatékonyabb ellenszere lehet az érelmeszesedésnek!

2019. június 25., kedd




Egy új kutatás igencsak pozitív eredményekkel zárult. Megvan az egyik leggyakoribb "népbetegség" természetes ellenszere?

Rettegett betegség

Az érelmeszesedés kialakulásában a helytelen táplálkozás mellett kulcsszerepe van a káros környezeti hatásoknak. 

Az érfalat érintő - például a cigarettafüstben található anyagok miatt kialakult - károsodás beindítja a szervezet védekező rendszerét. 

Az immunsejtek kitapadnak az érfalra, gyulladást idéznek elő, aminek következtében a vérben található zsírsavak lerakódnak az érfalra. 

Ezt nevezzük az erek elmeszesedésének...

A THC, azaz a tetrahidrokannabinol az immunrendszer működésének gyengítésén keresztül fejti ki érelmeszesedés elleni hatását - állapították meg a Genfi Egyetem kutatói. 

Az egereken végzett vizsgálatok során adagolt THC egyharmadával csökkentette az erekben a kialakuló érelzáródások mennyiségét. 

Az is kiderült, hogy az immunsejtek esetében a TCH nem az eddig ismert kötőfehérjéjén, a CB1-en keresztül fejti ki hatását (a CB1 az agy és az idegrendszer sejtjeinek felszínén található, és a THC ezen sejtekhez való kötődése felelős a vadkender pszichológiai hatásáért), hanem az immunsejtek felszínén található másik receptorhoz (CB2) kötődik.

Azt is megállapították, hogy a jótékony hatás csak egy meghatározott, igen kis mennyiség esetén érvényesül, az ettől eltérő adagoknak nem volt terápiás hatása az érelmeszesedés kezelésében.

A kannabisz összetevőit már eddig is alkalmazták a gyógyászatban, jól ismert fájdalomcsillapító hatása miatt. 

Kóros soványságban szenvedő betegeknél étvágygerjesztő hatása miatt is használják, daganatos betegeknél pedig a kemoterápia miatt fellépő hányinger kezelésére.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes egészség életmód kannabisz


Megtekintések száma: 47921





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet