A katonaság elektromos stimulációs kísérletekbe kezdett

2016. november 15., kedd




A különleges kísérletek során azt vizsgálják, hogyan lehet javítani a katonák, főleg a drón operátorok figyelmét.

A jövő technológiája, és a jövő hadereje már úton van, hamarosan meg fogunk vele ismerkedni, minderre alig néhány évet kell várnunk.

A ma annyira elterjedt drónokat a hadseregben már régóta alkalmazzék, azonban hamarosan sokkal okosabb, sokkal mobilisabb szerkezeteket is irányíthatnak majd az amerikai katonák.

Nemcsak drónokról van szó, és más szárazföldi járművekről, apró robotokról, páncélos tankokról, hanem ember méretű humanoid kiborgokról is.

Ezeket a jövő hadviselésében már távirányítással lehet irányítani, gyakorlatilag nulla emberi veszteséggel. Ez azt fogja jelenteni, hogy távirányított háborúk fognak lefolyni a következő évtizedekben, amik annak ellenére, hogy nem járnak majd emberi veszteségekkel, komoly veszélyeket hordozhatnak magukban.

Egy ilyen hadviseléshez az kell, hogy a robotokat irányító operátorok a lehető legjobb állapotban legyenek, és akár egész napokon keresztül képesek legyenek a maximális koncentrációra.

Annak ellenére ugyanis, hogy nem lesznek emberi veszteségei a hadseregnek, egy-egy ilyen gép vagy robot olyan méregdrága lesz, hogy fontos prioritás lesz az, hogy vigyázzanak ezekre a szerkezetekre.

Ehhez át kell majd képezni a katonákat a virtuális, távirányított hadviselésre, ami szintén több éves kiképzési feladat lesz, és ezt valahogyan integrálni kell a jelenlegi kiképzési stratégiákba.

A hadsereg most különleges elektromos agy stimulációs kísérleteket kezdett végezni, hogy így tudjanak meg minél többet az emberi agyról, és arról, hogyan lehetne a katonák és operátorok figyelmét még jobban összpontosítani.

Ezeknek a stimulációs kísérleteknek a célja, hogy a figyelmet és a fókuszálást legalább 30-40%-kal megnöveljék, így a jövőben létrehozandó haderő nem csak fejlett lesz, és vakmerő, de sokkal többet fog érni, mint bármilyen más hadsereg.

Persze a kutatók hozzáteszik, hogy nem csak a katonai felhasználásában van potenciál. A kísérletek sikerétől függően akár iskolákban, és az oktatásban is bevezethetik az elektromos stimulációs technológiát, ugyanis ez képes lenne a diákok, tanulni vágyók agyát is felpörgetni.

Ez a stimuláció gyakorlatilag úgy működne, mint a csúcshatásból ismert gyógyszer, csak nem lenne annyira erős a hatása, de még így is jelentős koncentrációs előnyökhöz jutna az így stimulált illető.

Az orvostudományban is alkalmazni lehetne, hosszú és kimerítő műtéteket végző sebészeknél, ezzel ugyanis még jobban le lehetne csökkenteni az orvosi műhibák esélyét.

Egyelőre a kísérletek bíztató eredményeket mutatnak, de még rengeteg idő kell, hogy kielemezzék az adatokat, és újabb kísérleteket vigyenek véghez.

tudomány technológia technika egészség


Megtekintések száma: 33092





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet