A kereszténység végső eltiprása? Megtiltanák a gyermekek megkeresztelését!

2018. június 12., kedd




Az indok nevetséges: szerintük sérülnek a gyermekek jogai!

Az Ateista forradalom blog szerint a gyermeknek, mikor megkeresztelik, sérül az alkotmányos joga, „hiszen a beleegyezése nélkül adott vallásúként kezeli a szülő, és utána szintén jogtalanul sok esetben kényszeríti is vallásos tevékenységre, mint a hittan, templomba és egyházi iskolába járás, ennek elmulasztása esetén pedig valós vagy pszichológiai (pl. pokollal fenyegetés) büntetésnek teszi ki”. 

A blogon megjelent írás szerzője Békés Gáspár.

Mivel Magyarországon – minden híresztelés ellenére – szólás- és sajtószabadság van, e nézetek nyilvánosan is hirdethetők. Nem cenzúrázza a szabad gondolatáramlás őre, a Facebook sem.

A Magyar Ateista Társaság az új ateizmus tan követője, mely az istenkérdést tudományos szempontból közelíti meg. Alaptézise: ha az Istennek van bármilyen hatása a világra, akkor olyan hipotéziseket is lehet megfogalmazni vele kapcsolatban, amelyek tudományos módszerrel tesztelhetők. 

Mivel az Isten-hipotézis a teszteken elbukik, el lehet vetni az olyan hagyományos istenképeket, mint a keresztény Istené is. A naturalizmus önmagában elegendő az univerzum megmagyarázására.

E mozgalomnak internetes fóruma az Ateista forradalom blog, itt olvashatók el azok a gondolatok, amelyek az ateizmushívők fogyatkozó táborát még fel tudják izgatni. Közülük az egyik Békés Gáspár írása, amelyet kérésre, meghívásra szóban is kifejt. Legutóbb az egyik kereskedelmi rádióban. 

E szerint tehát a keresztelés, illetve mindenféle vallási beavatás, így a csecsemőkori körülmetélés is a gyermek szimbolikus jogainak alkotmányos megsértése, nem véletlen, hogy Jézus is csak felnőttkorában esett át rajta. Az egyházak pedig olyan szolgáltatásra tartanak fenn mesterséges keresletet, amelyik nem létezik.

Békés mindezt, sok más bölcs gondolatával együtt – például, hogy ha az egyházakon múlott volna, még mindig azt hinnénk, hogy lapos a Föld –, a hangoztatottan liberális emberek nyitottságával hirdeti. Már régen megtanultuk, mit jelent a gyakorlatban a liberalizmus eszméje. 

Épp olyan fanatikus hit, mint minden más túlzásba vitt eszme. Agresszív, térítő, kirekesztő, sőt még képmutató is, hiszen éppen ezeknek az ellenkezőjeként fogalmazza meg magát. E liberális ateista mozgalom azonban csupán csekély veszélyt jelent, jóval kisebbet például, mint eszmetársa, a szintén agresszív és egyre sikeresebb feminizmus, vagy a gendermozgalom. A keresztelkedés emberjogi vonzatai még nem kerültek a liberális harcosok első tíz témakörébe, de ami késik, nem múlik. Ha sokszor elismétlik, még lehet belőle valami.

Hogy ki győzhet e harcban? 

Szerzőnk és elvtársai szerint az egyházak olyan szolgáltatást kínálnak, amelyre nincs igény. Ez abból következik, hogy bár majd minden újszülöttet megkeresztelnek – már legalábbis az alkotmánytipró vallásokban, amelyekben nem a felnőtt vagy serdülőkori vallásválasztás a gyakorlat –, a templomok egyre üresebbek. A gyermek nem lesz magától a keresztelés aktusától vallásos, ahhoz szükség van egy még jogtipróbb cselekedetre, a szülő nevelésére, melynek, ha tisztán értelmezzük Békés igéjét, minden eleme a gyermeki szabadságjog korlátozása.

A „menj aludni” mondattól a „ne nyúlj a konnektorba” felszólításig. Ha létezik is a szülő agresszív vallásos nevelése, ami nem gyakori, úgy tűnik, sem ez, sem az egyházi iskolák ráhatása vagy a hittanoktatás sem elég erős azonban, mivel az emberek többsége nem lesz vallásos. Vagy annak mondja magát, de nem lesz gyakorló. 

Ebből vonja le azt a következtetést újateistánk, hogy az egyházak szolgáltatásaira nincs igény. Mégis, kereszteltetni, esküdni mindenki magától megy el a templomba.

Bizonyos, hogy nincs ma már annyi vallásgyakorló, mint száz-kétszáz éve. Legalábbis a magát keresztény kultúrájúnak mondó világban. Nem tudjuk, akkoriban hányan voltak a lelkükben is vallásosak, és hányat vitt templomba a kötelesség. De elgondolkodtató, hogy a Szovjetunióban hatvan évig volt kommunizmus, miközben a vallásos gondolatnak az írmagját is irtották. Hatvan év majdnem két generáció. 

Ám amikor a rendszer összeomlott, a vallás, a hit, mint eső után a gomba, előbújt, és azóta sem fogyott el. Na, ezt a jelenséget kellene az újateistáknak tudományosan leírniuk.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes érdekesség politika botrány felháborító


Megtekintések száma: 15487





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet