A klímaváltozás durva bizonyítéka: másfél fokkal melegebb volt a nyár a sokéves átlagnál

2018. szeptember 6., csütörtök




A jövő időjárása még borzalmasabb lesz a meteorológusok, klímakutatók szerint...

A nyár középhőmérséklete országos átlagban 21,8 Celsius-fok volt, ami 1,6 fokkal haladta meg az 1981-2010-es normálértéket, ezzel – az 1901 óta vezetett rangsorban – az idei volt a 7. legmelegebb nyár.

A júniusi középhőmérséklet 1,5 fokkal, a júliusi 0,7 fokkal, az augusztusi pedig 2,6 fokkal volt magasabb a sokéves átlagnál. 

Ezzel 2018 augusztusa a 4. legmelegebb 1901 óta.

Az idei legmagasabb hőmérsékletét Budakalászon mérték: július 29-én és augusztus 9-én is 36,6 fokot.

Három jelentős hőségperiódus volt, háromszor rendeltek el másodfokú hőségriasztást. Országos átlagban 75 "nyári napot" regisztráltak, amikor 25 fok felett alakult a maximum, ez 15 nappal több az átlagnál. 30 fok feletti „hőségnap” tizenöttel több, 51 volt, 35 fok feletti „forró nap” viszont csak négy.

Sokak szerint az egyik legnagyobb katasztrófa az lesz, amikor a tengerszint majd jelentősen megemelkedik.

Ez pedig azért fog bekövetkezni, mert a sarkok nagymértékű olvadáson fognak keresztülmenni. Ez az olvadás pedig akár több méteres tengerszint emelkedést is eredményez.

Rengeteg partmenti város fog veszélybe kerülni.

Florida, Dubai egyes részei, New York, Hollandia szinte teljese egésze... és ez még csak a kezdet lesz.

Grönland jegének, vagy például a nyugat-antarktiszi jégtakaró aljának elolvadását és az Egyenlítő felé besodródását mindenképp el kellene kerülnünk. Ez a folyamat önmagában öt méterrel emelné meg a világ tengereinek szintjét.

A tengerszint emelkedésénél az ipari forradalom előtti időket szoktuk alapul venni, magyarán nulla pontnak azt az állapotot tekintjük, amikor még az emberi tevékenység nem rombolta szét a légköri üvegházhatású gázok dinamikus egyensúlyát. 

Máig a globális átlaghőmérséklet egy Celsius-fokkal emelkedett, a tengerek szintje pedig 20 centiméterrel.

Az érték viszont csalóka, mert a beolvadó jég csak az egyik ok, amit szinte azonnal mérni tudunk. A másik a víz hőtágulása ami a térfogatot Celsius fokonkét egy ezrelékkel növeli, és az óceánok teljes mélységében csak késleltetve jelentkezik, viszont több kilométernyi vízoszlopról lévén szó, ez jelentős tényező.

Ökölszabályként a professzor úgy fogalmaz, három Celsius-fokos emelkedés – a jelenlegihez képest már csak kettő – nagyságrendileg egy méterrel növeli a tengerek szintjét. Már ez is tragédia lenne, mindenképpen el kell kerülnünk. 

A három fok egyben olyan küszöbérték, ami fölött számos visszafordíthatatlan éghajlati változás leselkedik…

OSZD MEG másokkal is!

klímaváltozás időjárás felmelegedés előrejelzés


Megtekintések száma: 31977





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet