​A Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője:ez az évünk is rámegy a járványra

2021. január 25., hétfő




A virológus szerint 2021 is a járványról szól majd.

Jakab Ferenc, virológus az ATV Heti Naplójában beszélt a koronavírus-járványról és a vakcináról.

A járványügyi intézkedésekkel kapcsolatban az nyilatkozta: „Az oltási hajlandóság és az oltott személyek számának növekedésével tudjuk csak visszaszorítani a járványügyi intézkedéseket”.

A vakcinákkal kapcsolatban megjegyezte, hogy ha tudományos tények és publikációk alátámasztják egy vakcina hatásosságát, akkor nincs olyan vakcina, amivel ne oltathatnánk be magunkat. 

Továbbá Kínában több vakcinafejlesztési projekt fut, a Sinopharm egyik vakcinája pedig elérte a 75-80 százalékos hatásosságot.

„Azt tudom mondani, hogy első- másod és harmadgenerációs vakcinák között van különbség, de a legnagyobb baj, ha elkapjuk a vírust, súlyos betegséget szenvedünk és kórházba kerülünk” 

– mondta Jakab, aki hozzátette: attól még nem kell megijedni egyetlen vakcinától sem, hogy elsőgenerációs oltóanyagról van szó.

Majd kifejtette: az elsőgenerációs oltások elsősorban vírust tartalmaznak, de inaktivált vírust, amely tartalmaz hordozóanyagot.

A második generációs vakcináknál vírus már nincsen, csak a vírusnak egy darab fehérjéje, de ugyanúgy tartalmaznak hordozóanyagot. 

A harmadik generációs vakcinák már csak a vírusnak egy, a fehérjét kódoló örökítőanyagát tartalmazzák, amelyben hordozóanyagok sincsenek.

Arra kérdésre pedig, mikor lehetünk túl a víruson, azt a választ adta: ez az évünk még rámegy majd. Felhívta a figyelmet arra, hogy az oltás elindulásával nem dobhatjuk el a maszkot, azaz nem áll minden vissza a régi kerékvágásba.

„Ahogy az oltás erősödése felfelé megy, szépen vissza lehet szorítani a járványügyi intézkedéseket, de ez még idő” 

– tette hozzá.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 3060





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet