A középkorban pusztító pestis az űrből származik?

2016. november 10., csütörtök




Egy elmélet szerint egy aszteroida becsapódása válthatta ki a fél Európát kiirtó halálos pestisjárvány. A fekete halál név talán nem csak a kelésekre utalhat, hanem arra, hogy a kórság honnan származik?

Egy új, minden eddiginél szokatlanabb feltételezés látott napvilágot a pestissel, illetve annak eredetével kapcsolatban.

Méghozzá az, hogy a pestis talán nem is itt a Földön fejlődött ki, hanem egy aszteroida hozhatta magával, mely annak idején bolygónkba csapódott.

Pestisjárvány, mely kipusztította Európa kétharmadát

Ha valaha volt igazán nagy és gyilkos járvány a Földön, az az Európa lakosságának 60-70%-át kiirtó nagy pestis járvány volt. A 14. század közepén pusztító kórság 150-200 millió ember életét követelte, és nem volt rá gyógymód.

Mivel az emberek nem értették a kór biológiáját, sokan isteni büntetésnek tekintették a ragályt, és úgy vélték, csak az Úr megbocsátása állíthatja meg. Több helyen „megtisztították” a városokat az eretnekektől, mások viszont magukban keresték a bajok forrását, önsanyargató tisztulási folyamatba kezdtek.

A pestisjárványt követően Európának közel 150 év kellett, hogy újra helyreálljon, a városok és falvak ugyanis elüresedtek, és nem volt, aki termeljen, és ez kedvezőtlen hatással volt a mezőgazdaságra is.

A bubópestis során a nyirokcsomók fájdalmasan megdagadnak, ezek a névadó bubók, amelyek elsősorban a lágyékon, a hónaljban és a nyakon jelennek meg. Nagyjából a betegség harmadik napjára a fertőzött ember láza felszökik, hasmenése lesz, hányni, esetleg vérezni kezd, majd önkívületi állapotba kerül.

A bőrön fekete, üszkös csomók alakulnak ki, innen is ered a pestisnek egy elnevezése, a Fekete halál.

A pestis eredete

Sokak szerint azonban a fekete halál nem csak az üszkösödésre, és a fekete foltokra utal, hanem a kór eredetére is. Sok éven át kutatták a pestist, és azonosították a pestis kórokozóját, melyet felfedezője után Yersinia pestisnek kereszteltek el.

A kutatóknak el kellett jutniuk ahhoz a kiindulási ponthoz, ahonnan a pestis kórokozója eredt. Az első pestisjárványt Thuküdidész jegyezte fel Athénban az időszámítás előtt 420-ban.

Ebben a járványban az író fia is meghalt, de a kutatók onnan tudták, hogy pestis végzett vele, mivel Thuküdidész részletesen leírta a kórt, és annak kórlefolyását.

A jelenlegi tudásunk szerint a pestis eredetileg Mongólia és Nyugat-Kína területein bukkant fel először. Az viszont rejtély, hogy hogyan alakult ki, és hogyan volt képes aztán elterjedni a Föld más részein.

Az űrből érkezhetett

Egy új, nemrégiben napvilágot látott elmélet viszont azt vetette fel, hogy a pestis talán nem is a Földön alakult ki, hanem az űrből érkezhetett, egy szikladarabon, mely a Föld légkörén átjutva a talajba csapódott.

Ilyen esetben egy baktérium vagy vírus túlélhette volna az utazást. Sőt, az űrben „hibernálódott” kórokozót éppen azt indíthatta be újra, hogy a légkörben a zuhanás közben felhevült az aszteroida.

Ez a meteorit a pestis első megjelenés előtt zuhanhatott le Mongólia területeinek közelében, így jelenhetett meg bolygónkon a kórokozó.

Napjainkban a SARS vírusról gondolták azt sokan, hogy mivel annyira eltérő, és olyan gyorsan fejlődni képes járvány volt, talán az űrből származott. Ez persze csak egy elmélet volt, és nem találtak rá mindent eldöntő bizonyítékot.

A pestissel kapcsolatban is csak egy feltételezés marad, ami ennek ellenére nagyon érdekes lehetőséget vet fel.

A pestis viszonylag váratlanul, a semmiből bukkant fel, ezt pedig valóban magyarázhatná az, hogy egyszerűen csak odapottyant az égből.

A kutatók elmondása szerint nagy a veszélye hogy bármikor előforduljon hasonló esemény a Föld történetében, mivel gyakorlatilag napi szinten csapódnak be aszteroidák a Föld légkörébe.

Sosem tudhatjuk, hogy melyik honnan érkezett, merre járt, és mit hordoz magával…

rejtély rejtélyek járvány betegség betegségek pestis világjárvány fekete halál


Megtekintések száma: 46684





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet