A marihuána hatásos az Alzheimer ellen?

2016. július 5., kedd




Az Alzheimer-kórra jellemző fehérjecsomók kialakulását gátolja az agyban a kannabisz hatóanyaga.

A rendszeres marihuána-fogyasztók nem éppen éles eszükről híresek, pedig lehetséges, hogy a kannabisz hatóanyaga megvédi őket a komolyabb leépüléstől.

Az amerikai Salk Institue kutatócsoportja bebizonyította, hogy a drog hatóanyaga, a THC (tetrahidrokannabinol) megakadályozza azoknak fehérjeplakkoknak a lerakódását, melyet az Alzheimer-kór velejárói.

A béta-amiloid fehérjék csomói minden idősödő agyban lerakódnak, nem feltétlen okozói vagy elmaradhatatlan tünetei az Alzheimernek, a tudomány mégis „több mint gyanúsnak” tartja a jelenlétüket a betegek idegrendszerében.

David Schubert professzor, a Salk kutatócsoportjának vezetője elmondta:

korábban is feltételezték a kannabinoidok idegvédő tulajdonságát, de most sikerült ezt először tudományosan is bizonyítani.

alzheimer-kor

A rettegett Alzheimer-kór során az ember akár agysejtjeinek harmadát is elveszítheti, ami memóriája és értelmi képességei romlásával jár együtt, óriási traumát okozva a betegnek és környezetének.

A sejtek pusztulásának egyik oka bizonyíthatóan a mikroszkopikus fehérjeplakkok kialakulása, melyek fő összetevője a béta-amiloid fehérje.

Az új amerikai eredmények szerint a THC nemcsak gátolja a fehérjék lerakódását, de az idegsejtek gyulladását is akadályozza, ami a sejthalál másik jellemző oka.

„Korábban úgy hittük, hogy a gyulladás az agyban lévő immunsejtek válasza a fehérjékre, de most kiderült, hogy maguktól az idegsejtektől származik” – fogalmazott David Schubert.

marihuana

Az agy magát is védi béta-amiloid fehérjéktől endokannabimoidok kiválasztásával, melyek a szervezetben keletkeznek.

Ezek a vegyi anyagok rokon felépítésűek, és ugyanazokhoz a receptorokhoz kapcsolódnak, mint a THC, ezért is lehet hasonló a hatásuk.

A professzor hangsúlyozta, hogy kísérleti eredményeiket klinikai tesztekkel kell még igazolni, mielőtt a THC bevethető lesz a plakkok ellen.

Forrás: Hirado.hu

tudomány egészség


Megtekintések száma: 7217





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet