A Marson élő első emberi generáció minden tagja rákban halna meg: borzalmas felfedezést tettek a kutatók!

2023. március 8., szerda




Hihetetlen méreganyagoknak lesznek kitéve, így ebben a formában soha nem valósulhat meg a hosszútávú Mars-expedíció és kolónia!

Az elmúlt néhány évben az űrturizmus mellett egyre inkább a hosszabb űrutazásokra helyeződött át a hangsúly a NASA és az egyéb szereplők háza táján, amin a Trump-adminisztráció is nagyot lendített. 

Az amerikai fél készül a Holdra való visszatérésre, valamint a Marson való leszállásra, egy új tanulmányban azonban ez utóbbi veszélyeire figyelmeztetnek.

Azt eddig is tudtuk, hogy a Marsig tartó hosszú út több szempontból hatalmas kihívást és egyben veszélyeket is rejt a jövendő űrhajósokra nézve, a NASA és a Georgetown Egyetem szakértői azonban most egy közös tanulmányban tették közzé munkájuk eredményét, amely egy további fontos szempontra világít rá. 

Ők egereken próbálták ki a hosszan tartó, alacsony dózisú sugárzás hatásait, amely az űrhajósokat is érinti, hiszen ők több hónapon keresztül lennének kénytelenek az űrben utazni, hogy elérjék a vörös bolygót – hacsak addig fel nem találjuk a fényhajtóművet és az egyéb, eddig a tudományos fantasztikum területén alkalmazott finomságokat. 

Az eredmény meglehetősen lesújtó, hiszen még a várható alacsony dózis mellett is komoly negatív hatásokkal vagyunk kénytelenek számolni.

Eszerint a nehézionok (többek között a vas) folyamatos sugárzása lesz egy további akadály, ez ugyanis hosszan tartó sérüléseket, idővel pedig rákot idézhet elő a gyomorban és a végbélben.

A bélrendszer maga az állandó megújulás és sejtcsere jegyében végzi munkáját (ahogy gyakorlatilag egész testünk is), a legfelső réteg például 3-5 nap alatt cserélődik teljesen le.

Ezen folyamat megbomlása először a tápanyagok megfelelő felszívódását akadályozza meg, majd pedig rák kialakulását eredményezheti, ami ellen jelen pillanatban nincs megfelelő védekezés.

A sugárzás ellen védő pajzs kidolgozása és alkalmazása körülményesnek és rendkívül nehéznek tűnik, a rák kialakulását pedig egyelőre nem tudjuk megelőzni.

A kutatók szerint számos további szervben és szövettípusban fordulhatnak elő hasonló problémák, ezen folyamatokat tehát pontosan fel kell mérnünk és meg kell értenünk, mielőtt belevágunk a hosszabb utakba.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány mars űrkutatás az emberiség jövője univerzum


Megtekintések száma: 65802





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet